Dorohoi News Logo

Cum puteţi scăpa de tartru!

tartru

Există două tipuri de tartru: supragingival şi subgingival. Tartrul supragingival este alb-gălbui, cu consistenţă redusă la început, dar poate ajunge la un maroniu-negru atunci când se impregnează cu coloranţi alimentari sau nicotină în cazul fumătorilor. Localizarea preferenţială a tartrului este grupul frontal inferior şi deschiderea canalelor glandelor salivare.

Un periaj zilnic corespunzator si folosirea aţei dentare indeparteaza placa bacteriana. Aţa dentară este indicat să fie folosită complementar în procesul igienei orale zilnice, iar aţa dentara Super Floss de la Oral B este ideala pentru curatarea aparatelor dentare ortodontice fixe, a puntilor dentare şi a implantelor.

Tartrul subgingival este de culoare închisă şi de duritate mai mare, dens şi foarte aderent de suprafaţa radiculară. El este situat în şantul gingival, sub marginea gingivală.

În general, gingiile pacienţilor cu depuneri de tartru sunt inflamate şi sângereaza frecvent la periaj. De aceea, medicii stomatologi recomandă ca perii periuţelor de dinţi să fie rotunjiţi la capete, pentru a nu traumatiza ţesutul şi mai mult. Peste 60 de studii clinice au demonstrat că periuţele Oral B sunt delicate cu gingia. Oral B a creat Pro Expert Complete 7, periuţa de dinţi care pe lângă protecţia pentru gingii, are şi stimulator gingival şi o suprafaţă pentru curăţat limba.

Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, afectează şi ţesutul de susţinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dinţilor afectaţi şi, în final, la pierderea lor.

Pacienţii cu depuneri de tartru au în permanenţă un miros fetid la nivelul cavităţii bucale, chiar dacă se spală pe dinţi şi folosesc apă de gură. În plus, există şi un aspect estetic neplăcut, din cauza depozitelor maronii-gălbui care se observă printre dinţi.

Tartrul nu se poate îndepărta prin metodele de igienă obişnuite. De aceea, Oral B a luat în calcul problema spaţiilor interdentare, zone considerate problematice pentru că sunt greu accesibile periajului. Periuţa de dinţi Expert Massager dispune de invenţia periilor Criss-Cross, perii dispuşi în unghiuri opuse de 16 grade, pentru a disloca şi îndepărta placa bacteriană.

Tartrul este poros, el adunând ca un burete placa bacteriană care se depune în mai multe straturi şi se mineralizează. Astfel, depozitul se măreşte, apasă pe gingie, aceasta se retrage, lăsând dezgolită, de cele mai multe ori, rădăcina dintelui.

El se poate îndepărta doar în cabinetele medicale dentare de specialitate, printr-o metodă denumită detartraj, care la rândul ei este de doua feluri: supra şi subgingival.

Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea şi îndepărtarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansa metalică ce vibrează, iar vibraţiile produse duc la dezintegrarea tartrului.

Manopera este nedureroasă, dar sensibilitatea dintilor este diferită aşa că uneori poate fi neplăcut. În aceste cazuri, o simplă anestezie locală rezolvă toata problema.

Pentru a preveni astfel de intervenţii este recomandată folosirea periuţelor Oral B cu tehnologie revoluţionară 3D, care îndepărtează de 2 ori mai multă placă bacteriană faţă de o periuţă manuală. Pro Expert Pulsar Anti-Bacterial folosit în periajul zilnic reduce semnificativ gingivita.
Este superior altor modele electrice ce beneficiază de aceeaşi tehnologie, curăţând de-a lungul liniei gingivale, eliminând mirosul neplăcut şi petele de pe suprafaţa dintelui.

Acumularea de tartru determină inflamarea gingiilor ceea ce poartă numele de gingivită, care se manifestă prin umflarea /mărirea, înroşirea, modificarea culorii şi sângerarea acestora. Dacă tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinţi şi, în special în regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar şi osul. Acesta, în încercarea de a se proteja de infecţia cauzată de bacterii, se retrage, iar implantarea dinţilor scade. Astfel, aceştia se vor mişca din ce în ce mai tare şi în cele din urma se vor pierde.Acest fenomen poartă numele de boală parodontală (aşa-numita parodontoză) şi este unul dintre cele mai dezastruoase efecte ale tartrului.

Descoperită la timp, această boală parodontală poate fi stopată, iar cauza înlăturată prin igienizări şi detartraje regulate. Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, iar la pacienţii cu implante dentare o dată la 4 luni. Dar un medic specialist în parodontologie va spune cu o mare precizie perioada la care se fac igienizările după ce observă cu atenţie în detaliu, fiecare pacient în parte. Sursa: csid.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web