Dorohoi News Logo

Otrava din pâine. Glutenul, ucigaşul care ne poate provoca 55 de boli

Otrava din pâine

Specialiştii spun că românii au o tradiţie în ceea ce priveşte consumul de pâine. Nutriţionistul Elena Bodea este de părere că e atât de firesc să mănânci pâine, încât ideea că aceasta nu este sănătoasă poate stârni tot felul de reacţii, de la neîncredere la iritare maximă.

Nutriţionistul Elena Bodea a declarat că orice pâine consumată în exces, chiar dacă este din făină integrală sau de secară, ne poate afecta organismul. Mai mult, glutenul din pâine este extrem de dăunător pentru sănătate.

„Pâinea albă din făina de grâu este mai nocivă decât cea integrală sau decât cea de secară. Dar în final, şi cea mai «sănătoasă» pâine produce efecte extrem de neplăcute pentru organismul uman dacă este consumată în exces. Glutenul, o proteină din cereale, este responsabil pentru majoritatea efectelor negative. The New England Journal of Medicine a publicat o listă cu 55 de boli care pot fi provocate de consumul de gluten. Printre acestea, merită menţionate: osteoporoza, boala de colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, diverse tipuri de anemie, diverse tipuri de cancer, artrita reumatoidă, lupusul, scleroza multiplă, aproape toate celelalte boli autoimmune. Apoi, conform aceleiaşi surse, consumul de gluten este legat de boli neurologice, inclusiv anxietate, depresii severe, schizofrenie, demenţă, migrene, epilepsie şi neuropatie", a precizat nutriţionistul, potrivit adevarul.ro.

Specialistul a explicat ce conţine fiecare aditiv care se bagă în pâine.

Oxidanţi, pentru modificarea elasticităţii glutenului: bromat de potasiu, iodat de potasiu, compuşi cu clor (dioxid de clor), peroxide de calciu, persulfat de amoniu.

Reducători, pentru scăderea elasticităţii glutenului: cisteina, glutationul, sulfat de sodium( E- 514).

Emulgatori şi surfactant: esteri ai sorbitolului (E491, 492, 493, 494, 495), sucrogliceride (E-474, 473), poliglicerinesteri (E-475, 476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E472b), esteri ai acidului tarctic (E-472 d) cu acizi graşi.

Agenţi de îngroşare, gelifiere: guma guar (E-412), guma garruba (E-410), amidon şi amidonuri modificate (E-1404, 1420, 1440), gluten, protein din soia, carboximetilceluloza (E-466).

Acidifianţi: acid acetic (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tarctric (E-334).

Enzime exogene amilaze (fungice,bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze, amiloglucozitaze.

Agenţi de înălbire: carbonat de calciu (E-170), lactate de calciu (E-327), peroxide de benzoil; Consrvanţi: acid propionic şi propionate (E-280, 281, 282, 283), acid sorbic şi sorbanţi (E-200, 201, 202, 203). Sursa: romaniatv.net

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web