Inflamatiile sunt mecanisme de aparare indispensabile organismului pentru a lupta cu agresiunile externe, cu virusii si bacteriile. Inflamatiile acute sunt rosii, fierbinti si dureroase. Inflamatiile cronice apar in crizele de guta, maladiile neurodegenerative, in cazul greutatii in exces sau al imbatranirii. La fel ca in orice boala, alimentatia are un rol determinant in tratamentul si vindecarea inflamatiilor. De aceea va prezentam o lista cu cateva alimente antiinflamatoare.
Ciresele
S-a demonstrat stiintific ca ciresele au efecte antiinflamatoare dupa un efort fizic intens, atenuand durerile, dar si in cazul prevenirii maladiilor cardiovasculare si a cancerului. Aceste beneficii sunt legate de prezenta pigmentilor antioxidanti numiti antociane si de indexul glicemic scazut. Alimentele cu index glicemic scazut declanseaza mai putin secretia de insulina si sunt adesea bogate in fibre, cu efect antiinflamator. Alte fructe cu indice glicemic scazut sunt coacazele, grepfrutul, perele, merele, portocalele, strugurii si kiwi.
Nucile
Fructele uscate si oleaginoasele, precum nucile, sunt surse importante de cupru, un oligoelement cu proprietati antiinflamatoare. In plus, nucile sunt bogate in omega 3, acizi grasi care ii permit organismului sa produca prostglandine, care calmeaza inflamatiile. Au mult cupru si uleiul de nuci, migdalele, alunele de padure, fisticul, nucile caju, cerealele integrale, fructele (lamaie, pere, avocado), fructele de mare si leguminoasele.
Cimbrul
Ierburile aromatice sunt excelente pentru a combate inflamatiile. Ele contin D-limonen, acid ursolic si luteolina, substante care fac din cimbru, rozmarin, menta si busuioc, excelente alimente antiinflamatoare. Patrunjelul, coriandrul, chimionul si anasonul contin anetol, poliacetileni si apigenina, toate substante antiinflamatoare. Asadar, profitati de ierburile aromatice si folositi-le cat mai des in alimentatie, in detrimentul sarii si al grasimilor.
Macroul
Sortimentele de peste bogate in seleniu, cum ar fi macroul, ajuta organismul sa lupte cu inflamtiile. Mai mult, seleniul se gaseste cu precadere in pestele gras, care are si omega 3, cu efecte antiinflamatoare. Alte alimente bogate in seleniu sunt fructele de mare, cerealele integrale, ciupercile, usturoiul si andivele.
Ciocolata neagra
Nu se poate sa nu va placa ciocolata. Doar ca ar trebui sa mancati nu mai mult, ci mai des si ciocolata neagra. Un studiu italian efectuat pe 2000 de persoane a aratat ca 20 de grame de ciocolata consumate zilnic reduc proteina reactiva C din sange, unul dintre markerii inflamatiei. In plus, ciocolata neagra este bogata in magneziu, un mineral care joaca un rol important in toate procesele din organism. Citeste mai mult pe curademiere.ro