Daca nu stii cat de des trebuie sa iti speli lenjeria de pat si cearsafurile, vestile pe care ti le prezentam azi nu sunt tocmai bune. Asa ca ar fi bine daca ai avea niste detergent de rufe la indemana.
Dupa o zi lunga si grea, nu exista senzatie mai placuta decat sa te intinzi pe pat si sa te rasfeti in lenjeria ta de pat preferata. Dar, daca esti la fel ca restul populatiei, te rasfeti si in lucruri precum fragmente de piele moarta, bacterii, fungi, acarieni si materii fecale. Da, ai citit bine.
Redactorii de la revista womenshealthmag.com au facut un sondaj de opinie printre cititoarele publicatiei lor si le-au intrebat cat de des isi schimba cearsafurile si isi schimba pernele. Iar in vreme ce 44% dintre femei au spus ca ele isi spala lenjeria de pat si cearsafurile o data pe saptamana, 31% dintre cititoare au spus ca ele isi spala lenjeriile si cearsafurile de doua ori pe luna, iar 16% au recunoscut ca ele fac asta doar o data pe luna. Intre timp, 32% dintre femei au spus ca ele aproape niciodata nu isi schimba pernele pe care dorm.
Daca ne referim la un interval minim, ar trebui sa iti speli cearsafurile o data pe saptamana, spune Dr. Philip Tierno, director de microbiologie si imunologie clinica la Centrul Medical din cadrul Universitatii Langone din New York.
De ce trebuie sa le speli o data la 7 zile? Pentru ca in secunda in care te intinzi si te tavalesti printre cearsafurile tale, tu le infectezi cu pielea ta care cade constant (tu pierzi milioane de celule moarte ale pielii intr-o singura zi), lotiuni, machiaj, transpiratie, par si orice ai mai luat pe tine in timpul zilei, cum ar fi polen, par de la animale, mucegai si particule de praf, spune Philip Tierno.
Toate acestea vin la pachet cu o doza nu tocmai sanatoasa de bacterii - de exemplu, transpiratia poate transporta materii fecale si E.coli (din momentul in care ai folosit toaleta) direct pe cearsafurile tale - care se inmultesc cu cat mai mult ai tendinta de a amana ziua in care speli lenjeriile de pat.
Mai mult, transpiratia si pielea atrag acarieni si le ofera "alimentele" necesare din care se hranesc si se inmultesc, mai spune specialistul newyorkez. Acarienii in sine nu iti fac rau, nici tie, nici pielii tale. Ceea ce iti poate dauna sunt materiile lor fecale. Acestea pot inrautati alergiile si astmul. Si chiar daca nu suferi de alergii, fecalele produse de acarieni te pot face sa te trezesti dimineata cu ochii rosii si cu nasul infundat.
Dar chiar daca tu iti speli asternuturile si lenjeriile o data pe saptamana, tot s-ar putea sa dormi pe o gramada de lucruri dezgustatoare care isi fac veacul in patul tau. In timp, gravitatia preia conducerea si aceste particule si bacterii isi croiesc drum in salteaua ta, dar si in pernele tale, spune expertul american.
Sigur, ai putea pur si simplu sa iti arunci salteaua la gunoi si sa cumperi perne noi, dar cel mai usor mod de a preceni acumularea si inmultirea excesiva a bacteriilor este sa cumperi articole care acopera salteaua si pernele - adica asternuturi, cearsafuri si fete de perna. Cauta acele articole pentru pat pe care scrie ca sunt "impermeabile" si care acopera si incapsuleaza intreaga saltea - nu doar sa ii acopere partea de deasupra, cea pe care dormi. Sursa: feminis.ro