Vocea îngroşată, cu tonalitate modificată poate fi un simptom al unor boli mai grave, cum ar fi polipii şi tumorile coardelor vocale. O răguşeală care persistă mai mult de două săptămâni necesită un consult medical ORL pentru a-i descoperi cauza, scrie adevarul.ro.
În cele mai multe cazuri, răguşeala este consecinţa inflamaţiei laringelui, care poartă numele de laringită. Aceasta apare de obicei pe fondul unei infecţii virale, cum sunt gripa şi răceala. Însă există şi alte cauze ale inflamaţiei, precum infecţiile bacteriene, alergiile, bronşita (care determină tuse, iar aceasta irită coardele vocale) ori inhalarea de substanţe chimice iritante pentru corzile vocale din laringe (expunerea la noxe ori fumatul). La copii, răguşeala poate fi urmarea plânsului îndelungat sau blocării unui corp străin în trahee ori în esofag. Un control medical de specialitate este obligatoriu dacă răguşeala persistă mai mult de o săptămână în cazul copiilor şi mai mult de două săptămâni în cel al adulţilor.
Tumorile, o posibilă cauză
Polipii, papiloamele, dar şi tumorile maligne formate la nivelul laringelui au deseori ca simptom răguşeala. „Aceasta apare încă de la debutul cancerului laringian atunci când acesta se localizează pe coardele vocale. Dacă tumoarea se formează deasupra ori sub coardele vocale (zone ale laringelui numite supraglotică şi subglotică), răguşeala apare mai târziu", explică dr. Cezara Danciu, medic specialist ORL la Spitalul „Colţea" din Bucureşti. Cancerul laringian este mai frecvent la bărbaţii cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani, fumători (în 88-98 la sută din cazuri) şi/sau consumatori de alcool. Simptomele asociate răguşelii sunt respiraţia dificilă, iar dacă apare în partea superioară a laringelui- tusea, dificultate şi durere la înghiţire.
Nici polipii ori papiloamele nu trebuie ignoraţi, în ciuda faptului că sunt formaţiuni benigne. În timp, există riscul ca acestea să se malignizeze. O altă afecţiune ce are ca simptom răguşeala este TBC-ul laringian. De asemenea, deficitul de hormoni tiroidieni ce caracterizează hipotiroidia se poate manifesta şi prin răguşeală.
Sucul gastric irită coardele vocale
Boala de reflux gastroesofagian poate avea ca simptom răguşeala, care survine mai ales dimineaţa, adică după ce bolnavul a stat la orizontală în timpul nopţii şi sucul gastric a ajung în regiunea laringiană. „Acesta are efect iritativ asupra coardele vocale", spune dr. Cezara Danciu. (DorohoiNews.ro)