Dorohoi News Logo

Propunere legislativă inedită a UDMR: Reclamele la medicamente şi farmacii, interzise la TV

farmacie

Senatorul UDMR, Alexandru Vegh, a depus o iniţiativă legislativă prin care doreşte interzicerea difuzării la televiziune şi la radio a reclamelor la medicamente şi produse medicale, precum şi la farmacii.

Potrivit Hotnews, în prezent este permisă publicitatea la produsele medicamentoase care nu necesită prescripţie medicală, de tip OTC (over-the-counter), precum şi cea la farmacii. Potrivit cifrelor statistice disponibile până în prezent, dacă proiectul de lege ar fi aprobat, ar fi o lovitură dură pentru media, deoarece ar diminua semnificativ bugetul de publicitate pe care îl rulează în prezent mass-media.

Senatorul UDMR Alexandru Vegh şi-a înregistrat iniţiativa legislativă pe 1 aprilie, la Senat, şi o motivează prin "influenţa negativă şi înşelătoare pe care o are asupra populaţiei".

Vezi aici textul proiectului legislativ

„Venim cu această iniţiativă datorită amplorii pe care a luat-o publicitatea ascunsă la medicamente şi influenţa negativă şi înşelătoare pe care o are asupra populaţiei, aspecte care se datorează în principal publicităţii prin televiziune şi radio, surse de informaţii publice care ajung la un număr foarte mare de persoane.
(…)
Obligaţia de a include în mesajul publicitar pentru medicamente a invitaţiei de a se citi prospectul şi a recomandării de a se adresa medicului sau farmacistului în caz de manifestari neplăcute, nu suplineşte rolul pe care ar trebui să îl aibă un medicament de a vindeca bolile. Pacienţii ar trebui să se adreseze medicului specialist atunci când prezintă simptomele unei boli, şi nu abia în urma efectelor secundare suferite ca urmare a tratării fără recomandare medicală prealabilă",
se arată în expunerea de motive a propunjerii legislative.

În ceea ce priveşte interzicerea reclamelor la farmacii, senatorul Alexandru Vegh motivează astfel:

„Într-un comunicat postat pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România, prin care se recomandă interzicerea reclamelor înşelătoare care induc în eroare pacienţii, se arată şi faptul că, cităm: Considerăm că este total greşit şi incorect pentru pacienţi să se inducă ideea că ar exista farmacii care nu respectă standardele profesionale. Nicio farmacie nu poate afirma că este model sau etalon pentru alţi concurenţi, având în vedere faptul că activitatea farmaciilor este una strict reglementată, tocmai pentru protejarea intereselor pacienţilor. De asemenea nicio farmacie nu are şi nici nu poate avea standarde superioare faţă de celelalte farmacii", se precizează în aceeaşi expunere de motive.

Industria farmaceutică a fost principalul investitor în publicitate în România în 2014: ocupă primul loc între industriile care cumpără reclamă, cu 13% din piaţa de publicitate, potrivit raportului Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast.

Deşi mediul digital este in creştere, în continuare în televiziune se investesc cei mai mulţi bani pentru publicitate - 63,5%, potrivit aceluiaşi raport.

Potrivit celor mai recente estimări valabile ale Media Fact Book 2014, cheltuielile de publicitate în 2014 pentru TV se ridicau la 193 milioane euro (din 306 milioane euro total), iar pentru radio la 18 milioane euro. Pentru produsele şi serviciile medicale, bugetul în anul 2013 (pentru toate canalele media) s-a ridicat la 31 milioane euro.

Cei care asculta posturi de radio pot observa cu uşurinţă faptul cp reclamele de pe posturile de radio sunt în principal la medicamente, ceea ce este confirmat şi de cifrele BRAT - în anul 2014, 68% din publicitatea pe radio era ocupată de produse farmaceutice.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web