Dorohoi News Logo

Cancerul de stomac apare din cauza unei bacterii și a anumitor alimente. Cum poate fi prevenit

Cancerul de stomac

La nivel mondial, cancerul de stomac este mai frecvent intalnit in Asia de Est, America de Sud si Europa de Est. Este aproximativ de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei. Este cel mai adesea diagnosticat intre varsta de 60 si 80 de ani.

In Europa, aproximativ 150.000 de oameni au dezvoltat cancer de stomac in 2008. Variatia evidenta in frecventa cancerului de stomac intre continente si tari este cauzata in principal de diferentele de dieta si de factori genetici. In Europa, o medie de 1 sau 2 la fiecare 100 de barbati si 0.5 la 1 la fiecare 100 de femei vor dezvolta cancer de stomac, la un moment dat in timpul vietii lor. Exita variatii geografice insemnate intre tari din intreaga lume, dar si in Europa.

Cancerul de stomac este mai frecvent in tarile din Europa de Est si in Portugalia, unde pana la 4 din 100 de barbati si 2 din fiecare 100 de femei, vor dezvolta acest tip de cancer la un moment dat in timpul vietii lor.

Care sunt cauzele dezvoltarii cancerului de stomac?

In prezent, nu este clar de ce apare cancerul de stomac. Au fost identificati anumiti factori de risc. Un factor de risc creste riscul de aparitie a cancerului, dar nu este nici suficient, nici necesar sa provoace cancer. Nu reprezinta o cauza in sine. Cele mai multe persoane cu acesti factori de risc nu vor dezvolta niciodata cancer de stomac, iar unii oameni care nu prezinta niciun astfel de factor de risc vor dezvolta cancer de stomac.

Principalii factori de risc ai cancerului de stomac sunt:

Factorii de mediu: Helicobacter pylori sau H. pylori este o bacterie localizata in stomac si poate cauza imflamatii cronice sau ulcer de stomac. Daca aceasta situatie persista de cativa zeci de ani, poate evolua in cancer. Cu toate acestea, infectia va trece prima data printr-un numar de stadii pre-canceroase (cum ar fi gastrita atrofica, metaplazia si displazia) care ar putea, dar nu in mod sistematic, sa se transforme in cancer. Aceste etape pot fi deja depistate si tratate inainte de a evolua in cancer. Daca este lasata netratata, 1% din toti pacientii cu H. pylori vor dezvolta in cele din urma cancer de stomac. Aproximativ 50% din populatia lumii este infectata cu H. pylori. Transmiterea se face prin scaun si saliva, si este strans legata de statutul socio-economic si conditiile de trai precare. Tratamentul acestei infectii consta intr-o cura cu antibiotice. Infectia cu H. pylori este cea mai importanta si in acelasi timp, unul dintre factorii de risc cei mai tratabili in cazul cancerului de stomac.

Stilul de viata:

-Alimentatia:
·    dieta bazata pe un aport mare de sare, inclusiv alimente conservate (ex. afumaturi sau muraturi cu sare) creste puternic riscul de a dezvolta cancer de stomac. Prezenta sarii favorizeaza aparitia infectiei cu H. pylori si, de asemenea, pare sa agraveze efectul acestei infectii. In afara de acest aspect, lezeaza mucoasa stomacului si poate in acest fel sa contribuie direct la dezvoltarea cancerului de stomac.
·    Un aport ridicat de alimente care contin nitrati sau nitriti, cum ar fi carnea afumata, poate creste riscul de a dezvolta cancer de stomac.
·    Consumul de fructe si legume care contin vitaminele A si C a demonstrat ca protejeaza semnificativ impotriva dezvoltarii cancerului de stomac.
-Fumatul: Rata cancerului de stomac este aproximativ dubla in randul fumatorilor.
-Locul de munca: Muncitorii din industria carbunelui, metalului si cauciucului par a fi usor mai predispusi sa dezvolte cancer de stomac.

Unele studii au aratat ca persoanele care au o activitate fizica intensa isi pot reduce riscul de a dezvolta cancer de stomac cu pana la jumatate. integral pe doctorulzilei.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web