Dorohoi News Logo

Lacrimile viţei-de-vie de scapă de 100 de boli. Cum trebuie păstrate

seva_vita_vie

Bunicii noştri spuneau că cine bea primăvara „lacrimi" de viţă de vie nu va plânge tot anul şi va avea noroc şi belşug în casă. Orice viticultor, profesionist sau amator, ştie că la tăierile de primăvară ale viţei de vie, din ramuri începe să curgă, picătură cu picătură, un lichid transparent cu gust dulce-sălciu.

Fenomenul este numit şi „plânsul" viei. Aceste picături de sevă ce se scurg prin punctul de tăiere mai sunt numite popular şi „lacrimi".

Etapa denumită popular „de plans", este momentul în care viţa de vie îşi vindecă ramurile amputate, cu ajutorul unei răşini similare unui lichid ce se scurge picătură cu picătură, sub forma unor mici lacrimi. Unii oameni spun că picăturile ce se scurg de la capetele ramurilor de vie tăiate sunt „lacrimile viţei de vie".

Deși ele se aseamănă cu niște picături de apă, reprezintă mai mult decât atât. Acestea se colectează în sticluţe, care se leagă la capătul ramurilor tăiate şi se folosesc în scopuri terapeutice.

Păstrarea produsului se face în sticle curate, închise la culoare și astupate ermetic. Seva viţei de vie este un leac tradiţional cunoscut şi aplicat de mii de ani. În medicina tradiţională românească, seva viţei de vie este numită şi „apă vie". Încă din cele mai vechi timpuri, de mii de ani, aceste picături sunt folosite pentru a proteja sănătatea ochilor.

Acest obicei străvechi a fost folosit de bunicii noștri, și cu timpul a fost înțeles mai bine, deoarece se pare că această practică are o bază științifică bine justificată. În medicină sunt deja cunoscute efectele acestei esențe prețioase, datorită substanțelor din compoziția acestei plante, ale viței de vie.

Cei care nu știu despre utilizările lacrimilor viței de vie trebuie să știe că sunt un „medicament natural" foarte bun, apreciat pentru proprietățile antihemoragice, antiinflamatoare și nontoxice. De asemenea acest lichid are efect antiseptic, crește rezistența ochilor și pielii la infecții. Lichidul conține viniferin un antioxidant de 62 ori mai eficient decât vitamina C.

Viniferinul este un remediu excelent pentru ochi dar și pentru piele, ten, buze. De aceea seva viței de vie este folosită pentru tratamentul bolilor de ochi și pentru spălarea feței.

Lacrimile viei sunt utile şi în cazuri de dischinezie biliară, colecistită şi litiază biliară. Cu seva de la viţa de vie pot fi vindecate şi unele leziuni ale pielii, iar în amestec cu usturoi pisat întăreşte rădăcina părului şi împiedică formarea cheliei.

Dacă aşteptaţi până la înfrunzirea viţei, să ştiţi că durerile de cap şi chiar epuizantele migrene pot fi rezolvate rapid cu o compresă cu frunze de viţă-de-vie proaspete. Mai mult, arsurile solare, dar şi cele accidentale se vindecă şi se cicatrizează mai uşor dacă oblojiţi rănile cu frunze zdrobite de viţă-de-vie. Sursa: antenasatelor.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web