Dorohoi News Logo

Cancerul ovarian nu trebuie confundat cu balonarea sau durerile abdominale

durerile abdominale

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian și doar 45% înving boala în următorii 5 ani.

Depistat în stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme (ovariancancerday.org). Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.

Simptomele includ:   
·    creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie  
·    senzația de sațietate precoce
·    dureri în abdomen   
·    necesitate frecventă de a urina

Cu ocazia Zilei Internaționale De Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), invită femeile să se informeze despre simptomele și factorii de risc ai cancerului ovarian, să aibă încredere în ele atunci când sesizează că ceva nu e în regulă cu corpul lor și să meargă la control ginecologic ori la medicul de familie anual sau mai des, dacă sesizează apariția unor simptome persistente și fără o cauză identificabilă.

„Am creat pe invingemcancerul.ro un chestionar pentru toate femeile care vor să afle care sunt factorii de risc pentru a face cancer ovarian. Vă îndemn să răspundeți la cele cinci întrebări, durează doar un minut, iar apoi să îl dați mai departe la persoanele la care țineți. Dați-l către măcar alte două femei. Este doar un mic gest ce le poate salva viața." continua dl. Cezar Irimia, președintele FABC.

Factori de risc:

Vârsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani, când apare menopauza.

Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie (si din partea tatălui, și din partea mamei) două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de uter.

Ereditate: Mutațiile genelor BRCA 1 si 2 cresc riscul apariției acestui tip de cancer.

Alți factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodată pilule contraceptive, cărora le-a venit menstruația mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au șanse mai mari de a face cancer ovarian.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web