Cataloagele privind prețurile la medicamente vor intra în vigoare la 1 iulie, a declarat, vineri, directorul în Ministerul Sănătății, Mihaela Udrea.
"Vineri dăm drumul ordinului privind CANAMED-ul (Catalogul Național al Medicamentelor — n.r.) și probabil că va fi publicat luni și va intra în vigoare începând cu 1 iulie. Noi am găsit într-o primă etapă peste 100 de produse care nu aveau alternativă terapeutică. Am solicitat instituțiilor abilitate — CNAS și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale — să ne spună dacă au avut consum pentru acestea și dacă avem alte alternative. Din fericire pentru noi, am constatat că avem alternativă și cred că în jur de 100 de produse din 120 nici măcar nu erau consumate, deci, probabil că erau produse înregistrate în nomenclatorul ANMDM, dar nu au fost comercializate în România", a explicat Mihaela Udrea.
Ea a susținut că nu vor exista bolnavi afectați de lipsa vreunui medicament prin intrarea în vigoare a noilor cataloage, iar în cazul în care vor apărea astfel de situații, acestea vor fi rezolvate în regim de urgență.
"Din cunoștințele noastre, nu există bolnavi afectați de vreo lipsă din CANAMED. Sper să nu apară ulterior, că acesta este un proces continuu, dar, cu siguranță, dacă va apărea punctual o situație de acest gen, vom răspunde de urgență și vom încerca să nu resimtă pacienții lipsa medicamentelor de pe piață", a afirmat directorul în MS.
Mihaela Udrea a mai spus că Ministerul Sănătății dorește ca începând cu luna septembrie să existe o nouă metodologie de calcul al prețului la medicamente, care să fie aplicabilă în toate unitățile.
"Cele două cataloage își au rostul, pentru că toate asociațiile au avut o solicitare în sensul că noi avem reglementat cel mai mic preț din coșul de 12 țări, volumul de medicamente consumat în România nefiind la fel de mare ca în celelalte țări și aveam situația în care rămâneam fără medicamente pe piață, rămânem fără alternativă terapeutică pentru pacienții din România. Am ales această modalitate, ne dorim ca începând cu luna septembrie să avem o metodologie de calcul al prețului la medicament care să corespundă și să fie aplicabilă în toate unitățile, dar fără a depăși prețul de rambursare din fond, adică să nu se plătească mai mult și nici pacientul care primește medicamentul compensat să nu plătească mai mult", a arătat Mihaela Udrea.
Ea a precizat că de la 1 iulie pacienții care nu vor dori să ia medicamentul generic și vor solicita medicamentul inovativ vor trebui să plătească diferența de preț din buzunar.
"Acest lucru va fi posibil chiar de la 1 iulie. Dacă pacientul solicită medicamentul inovativ, farmacia eliberează medicamentul inovativ, dar cu diferența de preț de la prețul de rambursare până la prețul de raft al inovativului, care este mai mare decât prețul de referință generic", a explicat Mihaela Udrea. Sursa: romaniatv.net