Socul este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice încă de pe vremea Romei Antice, când florile lui erau utilizate pentru efectul diuretic. Între timp, au fost descoperite și alte beneficii pe care le aduce pentru sănătate.
Pentru afecțiuni renale
Florile de soc au efect diuretic, de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de nefrită, infecții urinare, cât și celor care au nisip sau pietre la rinichi.
Fă o cură cu socată, o băutură dulce și răcoritoare, obținută din flori proaspete sau uscate. Pui o cinci-șase flori de soc într-un borcan de cinci litri, alături de 300 ml de miere si de două lămâi, tăiate felii. Acoperi borcanul și lași să fermenteze, la soare, timp de patru zile. Când lichidul capătă un gust uşor înţepător înseamnă că socata este gata. O strecori și o pui în sticle, pe care le ții în frigider.
De ajutor celor care suferă de sinuzită
Datorită proprietăților antiinflamatoare, florile de soc sunt eficiente și în tratarea sinuzitelor și a infecțiilor respiratorii. Prepari o infuzie dintr-o linguriță de flori uscate de soc, peste care torni 250 de ml de apă clocotită și lași la infuzat 10 minute. Bei de două ori pe zi, până la dispariția simptomelor. În cazul amigdalitei, este bine să faci gargară cu decoct de soc, de trei-patru ori pe zi, pentru că este un bun dezinfectant.
Ameliorează durerile articulare
Tinctura din flori de soc este recomandată în durerile articulare, neplăceri cu care se confruntă cei care suferă de reumatism și de gută.
Pui 20 de picături de tinctură în jumătate de cană cu apă și bei, de două ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Este recomandată o cură de două luni.
Uleiul de soc calmează arsurile pielii
În cazul în care te alegi cu arsuri solare sau ai pielea uscată, folosește ulei de soc, pentru efectele sale calmante și emoliente. Masezi pielea ușor, de două-trei ori pe zi, în cazul arsurilor solare, până la vindecare. Dacă ai pielea uscată folosește remediul seara, înainte de culcare.
Ca să obții uleiul de soc, macini cu o râșniță 10-12 flori de soc uscate, apoi torni peste ele ulei de măsline, cât sa le acopere. Le lași la macerat, două săptămâni. La final, strecori, și uleiul este gata Sursa: clickpentrufemei.ro