Pastilele şi spray-urile antiţânţari nu reprezintă cea mai bună metodă pentru a vă proteja de înţepături, susţin medicii dermatologi. Dacă adulţii le tolerează bine pe piele, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul copiilor. Acestea trebuie folosite doar rareori, eventual în vacanţe.
Pentru a vă feri de ţânţari este suficient să aveţi o igienă strictă, deoarece insectele sunt atrase de mirosul de transpiraţie. De asemenea, nu folosiţi parfumuri ori geluri de duş cu miros puternic. „În ţara noastră, ţânţarii nu transmit boli, aşa că singurul rău pe care-l pot face se manifestă la nivelul pielii, prin apariţia bubiţelor”, spune medicul infecţionist Emanoil Ceauşu, citat de doctorulzilei.ro.
Câteva măsuri pe care le puteţi lua acasă împotriva acestor insecte sunt să vă montaţi plase speciale la geam, să ţineţi în cameră un săculeţ cu lavandă şi, eventual, să folosiţi oţet aromat pentru piele. Dacă „răul” se produce şi sunteţi înţepaţi, este recomandat să vă spălaţi rănile cu apă şi cu săpun, apoi să aplicaţi loţiuni mentolate, care ajută la vindecare. Gelurile cu fenistil sunt şi ele eficiente pentru calmarea durerilor şi a mâncărimii. În cazul în care sunteţi o persoană predispusă la alergii, este mai bine să evitaţi zonele mlăştinoase şi să vă orientaţi spre munte.
Celor care şi-au programt însă concediul în zone unde sunt mulţi ţânţari, medicii le recomandă să folosească spray-urile din farmacii şi să-şi trateze hainele cu un insecticid numit permetrină. „Produsele care conţin astfel de insecticide în concentraţii foarte mici nu fac rău dacă sunt utilizate ocazional”, spune medicul dermatolog Sebastian Pop. Pentru viaţa în oraş, medicii nu recomandă însă folosirea pastilelor antiţânţari, mai ales în casele în care există copii. Conţin insecticide volatile care ajung în sânge, în rinichi, în ficat.
„Nu recomand să puneţi astfel de dispozitive în camera copiilor”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru. În ceea ce priveşte spray-urile, acestea pot provoca reacţii alergice pe o piele sensibilă, cum este cea a micuţilor. Sursa: obiectiv-romania.ro