Dorohoi News Logo

Mămici, atenţie ce-i daţi bebeluşului să mănânce! Medicii vorbesc despre otrava din biberoane

otrava din biberoane

Proaspetii parinti sunt mereu bombardati de sfaturi cu privire la cum sa isi creasca bebelusul, cum să-l îmbrace, cum să-l hrănească sau cum să se poarte cu el în primele luni din viaţă. Cea mai importantă este însă pentru un copil hrana. Mămicile trebuie să fie foarte atente cu laptele praf pentru că în ciuda faptului că ar trebui să fie produse dintre cele mai sigure, piaţa abundă de produse de lapte praf pentru sugari despre care medicii pediatri sau specialiştii în nutriţie spun că nu sunt tocmai sănătoase.

Pe piaţa farmaceutică, medicii recomandă lapte praf pentru prematuri, pentru sugari până în 6 luni, formule de lapte pentru bebeluşi de un an sau lapte praf junior pentru copii de până la doi ani.

„Preparatele din lapte praf care se găsesc pe piaţă sunt de două feluri: cele care prin procesare şi adăugarea de lipide, proteine şi glucide ajung la aceeaşi valoare nutriţională ca laptele matern, şi cele care conţin o concentraţie pulberi de 12,5%, echivalentul laptelui de vacă integral. Cele care se înscriu în lista acestor «calităţi nutriţionale» sunt mărci recunoscute internaţional, care au la bază studii medicale avansate: Nestle, Humana, Milupa şi mai nou Toefl. Există, desigur, o categorie vastă de produse din lapte praf care sunt pe bază de lapte de vacă şi au adaosuri de zahăr. Valoarea nutriţională a acestora este departe de calitatea laptelui matern, motiv pentru care sunt şi mult mai ieftine", a explicat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.

Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor în ceea ce priveşte formulele de lapte praf din farmaciile autohtone relevă prezenţa a numeroase substanţe artificiale în compoziţia acestor produse.

Potrivit cugetliber.ro, doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele. Din acestea, 46% au ca prim ingredient laptele degresat, în timp ce în 15% din cazuri primul ingredient e reprezentat de laptele deshidratat.

În cazul a 32% dintre produsele analizate, primul ingredient este zerul demineralizat. Zerul este subprodusul care rezultă din prelucrarea laptelui în brânzeturi. Pentru a obţine zerul praf demineralizat, sunt extrase între 70% şi 90% din mineralele conţinute de zerul brut. Zerul praf demineralizat poate cauza reacţii alergice.

Cât priveşte timpul recomandat pentru consumul unei porţii de lapte praf, medicii recomandă ca acesta să fie consumat proaspăt, iar mămicile să nu păstreze ceea ce rămâne în biberon pentru masa următoare.

„Laptele rămas în biberon devine periculos, din cauza probioticelor pe care le conţine şi care, după un anumit interval de timp, devin toxice, dat fiind faptul că numărul germenilor din conţinutul lor acestora creşte exponenţial. Pe de altă parte, o mămică bine informată va alăpta copilul pe cale naturală, deoarece există doar două situaţii în care alimentaţia la sân se interzice: tuberculoza mamei şi galactozemia sugarului, o boală ereditară, ce se manifestă prin incapacitatea corpului de a procesa galactoza, component al lactozei", a completat medicul. Sursa: romaniatv.net

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web