Dorohoi News Logo

Molarii de minte ne fac mai mult rău decât bine

Molarii de minte

O parte dintre pacienți țin morțiș să îi păstreze, în timp ce alții renunță la ei de la primele semne de cariere. Totuși, cum e indicat să procedăm când avem probleme cu molarii de minte, mult mai celebri sub denumirea de măsele de minte? Dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală în cadrul clinicii Art Implant ne spune care sunt puntele lor slabe și cele benefice, ca să putem alege soluția corectă.

Indiferent cum îi denumim, măselele de minte nu au nici o legătură cu mintea, în ciuda ideii populare că o dată ce ai acești molari 3 pe arcade poți spune că ”ți-a venit mintea la cap”. Sunt doar o grupă de dinți care în 80% din cazuri se formează cu rădăcini atipice ca formă, având canale aberante și întortocheate, care nu pot fi tratate.

„S-au făcut nenumărate cercetări în privința lor și s-a dovedit că ne este mai bine fără ei, decât cu ei. Mai mult, specialiștii americani au propus recent extracția mugurilor, adică a acelor săculeți din care se formează rădăcina, pentru că sunt moi și e mai puțin dureros pentru pacient”, a explicat dr. Laura Mocanu.

Potrivit specialistului Art Implant, fiind ultimul dinte care se formează, acest molar are o structură diferită de a celorlalți dinți, care îi face mai puțin rezistenți decât predecesorii lor și mai susceptibili pentru carii.

„Molarii de minte afectează foarte mult poziția dinților existenți poe arcade. Și cum la 13 ani toți cei 28 de dinți sunt erupți, cei patru nou apăruți în jurul vârstei de 18-21 de ani încearcă să iasă pe arcadă și cum nu mai au loc, ori rămân în os și împing dinții sau rădăcinile dinților învecinați.. Marea problemă sunt durerile, pemtru că de la 18 ani lucrurile sunt stabilizate, osul e complet format, iar mișcarea unui dinte în os este dureroasă”, a mai spus medicul.

Așa se explică apariția problemelor gingivale precum pericoronarita, o infecție în jurul coroanei sau durerile insuportabile în unele cazuri cu trismus (acea contracție spastică a mandibulei care face imposibilă deschiderea gurii). ”Cea mai indicată soluție în cazul acestor dinți este extracția, pentru că dau mai multe complicații decât beneficii. Singurul așa-zis avantaj pe care îl avem datorită lor e că avem patru dinți în plus, dar nu-i putem folosi la mestecat, nu ne putem sprijini pe ei atunci când vrem să construim o punte și nici nu e ușor să-i curățăm”, e de părere dr. Laura Mocanu.

Stomatologul susține că și atunci când nu există simptomatologie e bine să ne facem din când în când câte o radiografie, ca să prevenim infecțiile grave care pot duce la probleme apicale, pentru că în astfel de cazuri extracția devine și mai dificilă. Sursa: business-forum.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web