Dorohoi News Logo

Astenia de toamnă, oboseala care scade eficiența la job

Astenia de toamnă

Abilitatea cameleonică a organismului uman de a se adapta fiecărui sezon „șchioapătă” în anotimpurile de tranziție precum toamna și poate duce la astenie, o afecțiune situată la limita dintre indispoziție și depresie.

Scăpată de sub control, astenia are efecte devastatoare asupra vieții celor afectați: scade performanța la job, răcește priete­niile și chiar transformă în străini doi parteneri de așternut, atenționează psihologii.

Deși nu este recunoscută drept o boală în sine, reprezentând mai degrabă o încercare a organismului de a ține pasul cu schimbările vremii, una din zece persoane suferă de așa numita astenie de toamnă, iar semnele sunt cât se poate de evidente. „Vorbim de stări de devitalizare, dureri de cap, apatie, stări de tristețe, stres și oboseală. De regulă, simptomele încep să apară odată cu luna septembrie și se pot prelungi până în perioada de iarnă, lăsându-ne fără energie”, detaliază Monica Burcea, psihoterapeut la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin.

Melatonina, hormonul care ne adoarme

Explicația științifică a asteniei este legată de nivelul de melatonină din corp, produsă în exces atunci când soarele devine scump la vedere. „Secretat în cantitate normală, acest hormon ajută la un somn optim și odihnitor pe timpul noptii, însă micșorarea zilei îndeamna organismul să îl producă mult mai devreme. Apar astfel stările de somnolență, lipsa chefului de muncă etc”, mai explică specialistul.

Libidou în „cădere liberă”

Tulburările de somn sunt doar vârful icebergului când vine vorba despre efectele negative ale asteniei.

Femeile, în special, constată o scădere dramatică a apetitului sexual, ceea ce specialiștii numesc frigiditate. „Scăderea sau absența libidoului poate fi produsă de numeroase cauze printre care și modificările de temperatură, aportul scăzut de lumină solară, devitalizare. În cazul femeilor, se adaugă și presiunea factorilor externi (copiii, începerea școlilor, pregătiri pentru iarnă) ”, mai arată psihoterapeutul Monica Burcea.

Soluția poate fi planificarea unor activități de cuplu: „Planurile de viitor ne apropie și ne destind. A sta în aceeași cameră nu înseamna și a petrece timp unul cu celălalt”.

Câteva sfaturi pentru o toamnă cu gânduri „senine”

Un stil de viață ordonat din care nu lipsesc întâlnirile cu prietenii reprezintă cea mai bună apărare împotriva asteniei. Alte recomandări ale psihoterapeutului Monica Burcea:

- Acordați atenție alimentației!

Statul în casă predispune la ronțăit și consum excesiv de dulciuri ceea ce poate duce la dereglari ale metabolismului sau la acumularea de kilograme în plus. Consumați fructe și legume pentru evitarea carențelor de vitamine.

- Petreceți cât mai mult timp afară, chiar și atunci când este înnorat. Efectul luminii naturale este foarte important. Mișcarea este și ea binevenită: plimbari prin parc, alergare etc.

- Nu uitați de viața socială: păstrarea legăturii cu grupul de prieteni, ieșirile în oraș pot fi relaxante și reconfortante. sursa: doctorulzilei.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web