Port-bebe-ul sau marsupiul este un accesoriu din ce in ce mai popular in lumea parintilor. Sunt practice deoarece faciliteaza transportul copilului si, conform unor studii, pot avea beneficii asupra psihicului celui mic. In aceiasi masura pot fi daunatoare copilului in cazul in care sunt folosite excesiv, iar pozitionarea incorecta este un veritabil pericol asupra coloanei vertebrale.
Stiai ca, la nastere micutul tau are doar 2 din cele 4 curburi ale coloanei vertebrale pe care le au adultii? Poti observa dezvoltarea acestora odata cu procesul de crestere. Curbura cervicala ii va permite copilului tau sa isi ridice si sustina capul singur, iar cea lombara il va ajuta sa se tarasca si, cu timpul, sa faca primii pasi. In acelasi timp, oasele bebelusilor sunt extrem de fragile, ceea ce ii face mult mai predispusi la afectiuni ale sistemului osos.
Domnul doctor Helmut Hiertz, neurochirug austriac, este specializat in chirurgia coloanei vertebrale si, in prezent, este unul dintre medicii programului de Visiting Professors al clinicii Intermedicas – Second Opinion. Acesta ne-a oferit cateva informatii legate de pozitionarea corecta a copiilor in astfel de accesorii si riscurile la care sunt predispusi.
Efecte asupra coloanei vertebrale si cum le prevenim
„Posibilele riscuri la care sunt expusi copii transportati cu ajutorul port-bebe-urilor difera de la o varsta la alta. Capul copilului este cea mai grea parte a corpului sau, de aceea este important ca accesoriile acestea sa fie dotate cu un sistem de stabilizare. Acelasi principiu se aplica si in cazul scaunelor auto pentru copii, acestea trebuie asezate tot timpul impotriva directiei de miscare pentru a evita aparitia afectiunilor coloanei.
Pozitia incorecta si presiunea exercitata asupra spatelui, pot cauza deviatii de coloana, cea mai comuna afectiune fiind spondiloza. Un port-bebe trebuie sa sustina coloana in forma de C, altfel intreaga greutate corporala va apasa pe coloana si va duce la deformarea acesteia. Port-bebe-ul trebuie sa permita copilului miscarea capului, a mainilor si a picioarelor”. Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.