Despre măceşe se ştie că au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă decât merele. Pe lângă vitamina C, măceşele sunt surse excelente de vitamina A, B1, B2, B3, K. Astfel, datorită substanţelor conţinute, ceaiul este eficient în tratarea răcelii, tusei şi gripei.
Ceaiul de măceşe este recunoscut că fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Astfel, protejează organismul de răceală şi gripă. Ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales după un tratament cu antibiotice.
Totodată, ceaiul de măceşe este benefic şi pentru combaterea febrei.
Mod de preparare a ceaiului de măceşe: infuzia se obţine turnând o cană de apă clocotită peste o lingură de fructe. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 15 minute, după care se bea cald, pe parcursul a 10 - 15 minute.
Nu se poate trece cu vederea faptul că ceaiul de măceşe este recomandat pentru tratarea şi prevenirea artritei, aterosclerozei, dar şi a bolilor de rinichi. În acest caz se beau două căni de ceai de măceşe pe zi. Are efect diuretic şi grăbeşte eliminarea nisipului dar şi a pietrelor de la rinichi.