Cafeaua la dozator a devenit ceva obisnuit si a inlocuit-o pe cea la ibric. Acasa sau la serviciu, la scoala, in institutii sau chiar pe strada, automatele de cafea ne atrag cu mirosul imbietor. Stii insa ce se ascunde in astfel de automate? Un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Valencia si publicat in revista Nature arata ca in unele aparate de pregatire a cafelei se dezvolta diferite bacterii patogene.
Cercetatorii au analizat noua tipuri de aparate Nespresso, utilizate cel putin un an, fie acasa, fie la universitate, precum si un aparat al marcii germane Krups, scrie ladepeche.fr.
„Am ales unul dintre cele mai raspandite sisteme de pregatire a cafelei, Nespresso, datorita popularitatii sale si a caracterului sau standard. Ele permit astfel sa avem un spectru larg de observatie", afirma cercetatorii.
Oricare ar fi marca aparatului, rezultatele au fost aceleasi: "Toate aparatele aveau o diversitate bacteriana semnificativa, tipurile identificate fiind intre 35 si 67", adica o cantitate "de la moderat la extrem de abundenta". Au fost observate "tipuri bacteriene cu proprietati patogene", adica bacterii care pot provoca boli, mentioneaza cercetatorii din Valencia.
Descoperirea lor este neasteptata, in masura in care cafeina, prezenta in cafea, ceai si unele bauturi gazoase, are proprietati antibacteriene dovedite de multa vreme.
Cercetatorii au constatat ca bacteriile incep sa se dezvolte in recipientul pentru capsule utilizate, raspandindu-se apoi in tot aparatul. Ei subliniaza ca si dupa clatirea compartimentului respectiv bacteriile revin repede. De aici necesitatea unei bune intretineri a aparatului si asigurarea unei igiene adecvate. Studiul recomanda curatarea regulata a grilajului de scurgere si a platformei pe care se aseaza ceasca, precum si a locasului pentru capsule cu un produs antibacterian, pentru a evita contaminarea cafelei.
Marca Nespresso recomanda in plus o detartrare completa o data la doua-trei luni, prin care se elimina depozitul de calcar, utilizand un detergent detartrant si de degresare, precum si curatarea regulata a filtrelor, a compartimentului acestora si a locului prin care curge cafeaua. sursa: sanatate.bzi.ro