In momentul in care folosim prosopul de baie, acesta devine un mediu propice pentru existenta unor organisme microscopice cum sunt bacteriile sau ciupercile. Chiar daca nu se pot observa cu ochiul liber, secretii salivare si anale, celule de piele moarta, dar si germenii prezenti in baile noastre se pot gasi in materialul din care sunt confectionate prosoapele. Cei mai multi dintre microbi nu sunt daunatori pentru organismul uman, insa este bine de stiut ca ei se multiplica rapid.
Prin urmare, de cate ori putem folosi un prosop, inainte ca acesta sa necesite sa fie spalat? „Daca putem usca prosopul in mod complet, nu mai mult de trei ori", recomanda Philip Tierno, microbiolog in cadrul Universitatii din New York, potrivit descopera.ro. De asemenea, trebuie sa tinem seama de locul unde atarnam prosopul in baie. Ar fi de preferat ca acesta sa fie tinut intr-o zona cat mai uscata, care sa permita eliminarea completa a umezelii din material. „In momentul in care simtim ca prosopul incepe sa miroasa, trebuie sa il spalam neaparat, deoarece acolo cresc microbi", a adaugat cercetatorul american.
Prosopul este un mediu propice pentru dezvoltarea organismelor microscopice, deoarece suprafata lui indeplineste toate conditiile pentru ca acestea sa se multiplice: apa, temperatura ridicata, oxigen, sursa de hrana si pH neutru. Corpul uman ofera toate aceste posibilitati.
Astfel, in momentul in care indepartam apa de pe piele, microbii, dar si secretiile organismului nostru ajung pe suprata prosopului. Resturile de celule si celelalte particule din aer servesc drept hrana pentru microbi, iar umezeala ofera acestora necesarul de apa cu pH neutru. „Este greu de spus daca microbii din prosoapele noastre sunt daunatori. Probabilitatea este mica, deoarece mare parte dintre germenii prezenti in spatiul interior al casei sunt inofensivi", a mai spus Philip Tierno. sursa: sanatate.bzi.ro