Dorohoi News Logo

De ce nu scăpăm de acnee după adolescență

De ce nu scăpăm de acnee

Acneea isi face debultul in adolescenta noastra, dar nu ne iarta nici la maturitate. „Acneea vulgara afecteaza majoritatea adolescentilor in grade de severitate diferite, o proportie redusa dintre acestia se vor confrunta si in viata adulta cu afectiunea, iar o alta categorie afectata ramane cea a adultilor intre 30-45 ani, cu sau fara istoric de acnee in adolescenta, care pot prezenta manifestari destul de importante ale bolii.

Cauzele sunt multiple si intr-un plan corect de tratament trebuie investigate. Tratand cauza, sansele de a vindeca acneea sunt mult mai mari, iar consecintele pe termen lung si riscul de reaparitie a bolii semnificativ reduse. As mentiona aici excesul de hormoni androgeni sau raspunsul exagerat al glandelor sebacee la acestia, asociate sau nu cu ten gras, hirsutism, sindromul ovarului polichistic si generarea unui proces inflamator cu aparitia de cosuri, acneea indusa cosmetic (prin produse de machiaj nepotrivite), acneea la clorul din piscine”, spune dermatologul Oana Spanu pentru Gandul.

Cele mai frecvente greseli, care se soldeaza cu semne uneori ireversibile, sunt stoarcerea cosurilor acasa sau la cosmetica, folosirea unor produse de ingrijire a pielii si de machiaj nepotrivite, comedogenice (grase, cu putere mare de acoperire), iritante si lipsa de perseverenta in efectuarea tratamentului antiacneic indicat de medic. „Nu recomand sub nicio forma leacurile babesti, pot produce infectii bacteriene, pete si cicatrici. Acneea este o afectiune uneori severa, imbraca diverse forme si trebuie evaluata de medicul dermatolog si abordata cu tratamentul adecvat. Uneori lupta cu acneea poate dura ani, cu modificari ale schemei de tratament in functie de evolutie”, mai spune Oana Spanu.

Produsele cosmetice pot face mai mult rau decat bine unui ten acneic. „Tratamentele locale impotriva acneei exfoliaza pielea si o sensibilizeaza, aceasta poate deveni uscata, astfel ca trebuie evitate lotiunile alcoolice de demachiere sau tonice, iar cremele care contin parabeni, parfumuri sau sunt colorate pot irita pielea. Fondul de ten si fardurile lichide sunt comedogenice, incarca porii si genereaza cosuri, stimuleaza inflamatia.

Se folosesc numai creme si produse de machiaj hipoalergenice, destinate tenului acneic (noncomedogenice), iar numarul produselor aplicate ar trebui sa fie cat mai mic, crema hidratanta si fondul de ten in baza apoasa fiind suficiente. Nu utilizati produse de machiaj din game diferite (ingredientele diferite pot reactiona nefast pentru pielea dvs)”, mentioneaza pentru Gandul Oana Spanu. sursa: sanatate.bzi.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web