Romania este in alerta din cauza virusului AH1N1, vinovat de gripa numita in trecut "porcina", dupa ce epidemia din Ucraina a ucis peste 120 de oameni. In nordul tarii au fost luate masuri speciale, prin care autoritatile romane incearca sa impiedice extinderea epidemiei de gripa porcina care afecteaza tara vecina.
Masinile care ajung in punctul de trecere a frontierei de la Siret sunt controlate, iar oamenii sunt avertizati de pericolul din tara vecina. De asemenea, un cadru medical urmareste daca persoanele care vin din tara vecina prezinta simptomele specifice, iar calatorii bolnavi sunt intorsi din drum.
Ministerul Sanatatii a transmis ca, pana in prezent, la noi, gripa a aparut doar sporadic. Potrivit specialistilor in sanatate publica de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), pana pe 27 ianuarie, la nivel national, s-au inregistrat 31 cazuri de gripa confirmate in laborator. Dintre acestea, 20 sunt cu virusul AH1N1.
Simptomele gripei porcine
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, prof. Alexandru Rafila, spune ca in fiecare an au fost semnalate decese in Europa din cauza acestui virus si, avand in vedere situatia din Ucraina, ne putem astepta la o crestere a numarului de cazuri de imbolnaviri si in Romania. Medicul precizeaza ca "situatiile in care apare decesul sunt cauzate de multe ori de existenta unor afectiuni cardiovasculare, pulmonare, care sunt complicate de infectia gripala".
Medicii atrag atentia ca, spre deosebire de raceala, ale carei simptome se rezuma, in general, doar la secretii nazale, oboseala si tuse, virusul gripal provoaca si febra ridicata, de pana la 38-39 de grade, frisoane, dureri de cap si dureri musculare puternice, oboseala accentuata si, uneori, stari de voma.
Masuri de protectie
Vaccinarea antigripala este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa, inclusiv cu virusul AH1N1, care este inclus in formula vaccinului antigripal. La medicii de familie si in spitale mai sunt disponibile circa o suta de mii de doze gratuite.
Pentru evitarea raspandirii virusului, medicii ne recomanda sa acoperim gura cu cotul, atunci cand stranutam sau tusim, si sa folosim batiste de hartie, care se arunca imediat.
Pana in acest moment, in Romania, gripa nu a facut victime, spre deosebire de anul trecut, cand au fost inregistrate 40 de decese provocate de diverse tipuri de virus gripal. sursa: sanatate.bzi.ro