În ultima perioadă de timp, conservele de carne au ridicat multe semne de întrebare. Fie că este vorba despre termenul de valabilitate, ingrediente sau ambalaj, conservele reprezintă într-adevăr un risc în alimentaţie.
O conservă cumpărată dintr-un supermarket costă puţin peste doi lei. "Lunch Meat" este o conservă produsă în afara României şi importată de către un lanţ de magazine. Preţul mai mult decât atrăgător (doi lei) ascunde o combinaţie care ar putea afecta organismul uman. Conserva conţine 23 la sută carne de porc, 20 la sută carne de pui separată mecanic şi şorici, iar restul stabilizatori şi amidon.
Unul dintre E-urile aflate în compoziţia conservei este "E141" sau fosfat diamidon, care este un agent artificial de îngroşare, glazurant. Nu se recomandă consumul frecvent al acestei substanţe, iar efectele adverse ale acestui aditiv alimentar diferă în funcţie de cantitate şi regularitatea consumului produselor alimentare în care este introdus. Un alt "E" este E 451 (i)- Trifosfat pentasodic.
Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici, iar doză zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 70 miligrame pe Kilogram corp.
Glutamatul de sodiu (E621), care de asemenea se regăseşte în conţinutul conservei, este o substanţă destul de controversată. După cum arată studiile, în Europa este considerat un aditiv sigur, cu toate că la 1-2 la sută dintre consumatori produce efecte secundare, precum dureri de cap, amorţeală sau înrosirea feţei, însă potenţialul cancerigen este exclus. Cu toate acestea, unele studii spun că glutamatul de sodiu este cancerigen, dă dependenţă, produce obezitate şi afectează anumite funcţii ale creierului la şoareci, însă deocamdată la om nu s-a înregistrat aşa ceva.
Toate aceste substanţe pot produce probleme grave organismului uman. Chiar dacă nu s-a dovedit că, la om, consumul repetat de substanţe de acest gen poate produce boli incurabile, la şoareci lucrurile stau diferit. Dezbaterile pe această tema sunt din ce în ce mai intense în mediul online. Cert este faptul că studiile arată că, aceste E-uri care se află în conservă pot provoca boli ale stomacului şi colonului, iar cantitatea ridicată de sare poate afecta inima, provocând boli cardiovasculare.
„Consumate frecvent, aceste produse pot afecta organismul uman. Ar trebui evitat cât de mult posibil consumul conservelor, de orice fel. Pentru ca termenul de valabilitate să fie cât mai mare, producătorii adaugă o cantitate mare de sare şi conservanţi. Copii şi femeile însărcinate ar trebui să consume foarte rar astfel de produse. Pentru că o conservă să fie de calitate, trebuie să aibă un procent cât mai mare de carne, de peste 75 la sută şi cât mai puţini aditivi", spune un specialist în alimentaţie. Sursa: bzi.ro