Folosirea antiperspirantului sau deodorantului ar putea fi o modalitate buna pentru a scapa de mirosul neplacut al corpului, dar oare e atat de inofensiv? Cercetatorii din SUA au descoperit ca utilizarea, pe piele, a acestor produse de igiena personala afecteaza in mod semnificativ tipul si durata de viata a bacteriilor din microbiomele axilelor.
„Mii de specii de bacterii au capacitatea de a trai pe pielea umana, si, in special, in zona axilei. Dar care dintre aceste specii traiesc in special acolo a fost greu de prezis, dar am descoperit ca una dintre cele mai mari determinantii ale bacteriilor din zona axilara este utilizarea deodorantului si/sau antiperspirantului", a declarat Rob Dunn, ecologist de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, potrivit descopera.ro.
Pentru a evalua impactul microbilor in timpul folosirii deodorantului si antiperspirantului, cercetatorii au analizat 17 participanti pe parcursul a 8 zile. Grupul a fost alcatuit din 3 sub-grupuri: 7 persoane care au folosit zilnic antiperspirantul, care reduce cantitatea de transpiratie. Cinci participanti care au folosit zilnic deodorantul, care adesea include etanol sau alte antimicrobiene pentru a ucide microbii care cauzeaza miros. Si alte 5 persoane care nu au folosit nimic. In timpul experimentului, participantilor le-au fost luate probe din zona subratului de doua ori pe zi.
La inceputul studiului, participantii au urmat obiceiurile lor de igiena personala, dar incepand cu ziua 2 pana la ziua 6 nu au folosit nici deodorant, nici antiperspirant. Iar in ultimele doua ultimele zile ale studiului, toti participantii au folosit antiperspirant.
„Am constatat ca in prima zi, cand oamenii au folosit antiperspirantul, in probele lor de transpiratie au fost mai putini microbi decat in probele persoanelor care nu au folosit niciun produs. In plus, persoanele care au folosit deodorant au avut, de multe ori, mai multi microbi decat cei care nu au folosit niciun produs", a declarat unul dintre cercetatori, Julie Horvath, de la Universitatea Centrala din Carolina de Nord.
Catre ziua sase, atunci cand toti participantii nu au folosit deodorante si antipersperante timp de cinci zile, cantitatea de bacterii din subsuorii lor a fost destul de ridicata, dar atunci cand intregul grup a inceput sa foloseasca antiperspirant in ultimele doua zile, cercetatorii au descoperit ca numarul de microbi s-a redus dramatic. Acest lucru sugereaza ca in timp ce utilizarea antiperspirantului pare sa scada populatiilor microbilor, deodorantul de fapt le creste.
Cercetatorii au descoperit ca antiperspirantul, in special, produce diferite populatii microbiene in zona axilara a oamenilor. In cazul celor care nu au folosit deodorante sau antiperspirante, nivelul de Corynebacteria a fost mai ridicat - 62 %, iar nivelul de Staphylococcaceae a fost mai scazut - 21 %. Aceste date au fost aproape inversate in randurile utilizatorilor de antiperspirante (cu 14 la suta in ce priveste nivelul de Corynebacteria si 60 la suta de Staphylococcaceae).
Corynebacteria este partial responsabila pentru miros, dar pe langa aceasta se considerata ca ne ajuta sa ne protejam impotriva agentilor patogeni. Staphylococcaceae sunt un grup de bacterii, dintre care cele mai multe sunt considerate benefice, desi unele pot prezenta un risc pentru sanatatea umana, in anumite circumstante. „Produsele de igiena, pe care le folosim zilnic, pot modifica dramatic compozitia acestor bacterii in microbiomele noastre axilare, fapt care ar putea avea consecinte semnificative”, au scris autorii studiului intr-un raport.
„Utilizarea antiperspirantului sau deodorantului rearanjeaza complet ecosistemul microbian al pielii. Si nu avem nici o idee despre efectul lor asuypra pielii noastre si asupra sanatatii noastre. Este benefic? Este daunator? Noi chiar nu stim, in acest moment", a declarat Julie Horvath. „O constatare interesanta a fost ca primatele non-umane au fost mai acoperite de bacterii fecale si din sol, pe care noi le asociem cu murdarie. Poate ca diversitatea aceasta de microbi fecali si din sol pe pielea primata neumana are unele beneficii pe care noi inca nu le intelegem", a declarat Horvath. sursa: sanatate.bzi.ro