Cauzele principale de apariție a mucegaiului in locuințele noastre sunt
-montarea tîmplăriei tip termopan din PVC sau Al.
-montarea usilor de intrare din metal, usile din interior, izolarea termica a locuintei.
-folosirea bailor, uscarea rufelor, florile din ghiveci, respiratie umana, gatitul, mobila
Ce tâmplărie să ne montăm ca să nu avem condens in casa?
Profilele care se folosesc la executarea tamplariei sunt de mai multe tipuri, deosebirea dintre profile este in primul rând numarul de camere (spatii goale in secțiune). Sunt profile cu trei, patru sau cinci camere. Alta deosebire, este compozitia chimica a profilului. In functie de numarul de camere profilele au un coeficient de transfer termic, incepand cu 1,8 W/m2k pentru cele cu trei camere si scazand catre 0,7 W/m2K pentru cele care au in interiorul profilului polistiren exrudat (folosite in general in tarile nordice).
Sticla folosita la realizarea geamului termopan ( format din doua sa trei foi de sticla despartite intre ele cu o bagheta metalica din aluminiu, in interiorul carora se afla un silicagel (substanta de absorbtie)si lipite cu un silicon special numit tyokol.
Parametrii care decid aparitia condensului pe suprafata sticlei, pe interior, sunt; temperatura exterioara, temperatura mediului ambiant, umiditatea mediului ambiant si coeficientul de transfer termic al sticlei folosite, scrie ziare.ro.
In fuctie de media temparaturii exterioare, pe timp de iarna, Romania este impartita in patru zone climaterice. Zona 1 ( Banat si Litoralul) cu o medie de -12C, zona 2 (Muntenia si Oltenia) cu o medie de -15C, zona 3 (Moldova si podisul Transilvaniei) cu o medie de -18C si zona 4 (Maramures si toate zonele de munte) cu o medie de -22C.
In functie de zona in care se vor folosi geamurile termopan este bine sa se tina cont de caracteristicile sticlei, sticala este flot netratata (coeficient de transfer termic este de 2,8w/m2k) pentru zona 1,sticla flot cu Low-E (1,7W/m2K) pentru zona 2, sticla flot cu Low-E soft (1,4 W/m2K)pentru zona 3 si sticle flot cu Low-E cu argon- gaz greu (1,1 W/m2K) pentru zona 4, geamul termopan special are trei foi de geam flot cu Low-E si cu argon al carui coeficient de transfer temic este < 0,5 W/m2K.
Cele mai intalnite cazuri de aparitie a condensului, datorate tamplarie termopan sunt, suprafata sticlei termopan, suprafata profilului , zona perimetrala din jurul tamplariei, folosirea unui glaf din marmura.
1. Daca sticla folosita nu este tratata cu Low-E (la fabricarea sticlei, in momentul cand iese din laminor si ajunge la o temperatura de 600C-610C, se pulverizeaza pe una din suprafete un praf fin de Ag) si se foloseste o sticala flot normala aceasta, la diferenta de temperatura produce condens, deoarece temperatura la nivelul suprafetei interioare este mai mica fata de temperatura mediului ambiant cu 10-14C. Adica la o temperatura de 22C in camera, temperatura de la nivelul sticlei este de 9 -10C.
2. Folosirea unui profil cu mai putin de 4 camere in sectiune, pentru executatrea tamplariei, va face posibil aparitia condensului pe profil, in interiorul locuintei.
3. Dupa montare tamplariei este obligatoriu executarea unui ancadrament perimetral, termoizolant din polistiren, cu o latime de cel putin 25cm. (DorohoiNews.ro)