Cunoscuta ca protectoare a ficatului, sfecla rosie a castigat in popularitate in ultimii ani, dupa ce studiile au aratat ca are efecte benefice asupra tensiunii si ca imbunatateste performantele atletilor. Beneficiile consumului regulat de sfecla rosie nu se opresc aici:
Mentine sanatatea inimii.
Un studiu din 2008 a aratat ca voluntarii care au baut cate 500 de ml de suc de sfecla in fiecare zi au inregistrat o reglare a tensiunii arteriale, datorita concentratiei mare de nitrati naturali din sfecla.
1 pahar de suc de sfecla consumat zilnic este suficient pentru imbunatatirea semnificativa a presiunii sangelui.
Previne dementa.
Unele studii arata ca sucul de sfecla ajuta la oxigenarea creierului, incetinind astfel progresia unor bolidegenerative cum este dementa. Odata cu trecerea anilor, sangele nu mai ajunge in cantitati suficiente in anumite zone ale creierului, favorizand astfel un declin cognitiv si aparitia dementei. Nitratii din sucul de sfecla ajuta circulatia sangelui, impidicand aparitia acestor efecte nedorite.
Tine sub control diabetul.
Sfecla contine un antioxidant numit acid alfalipoic, despre care s-a dovedit ca reduce nivelul de glucoza din sange, creste sensibilitatea la insulina si previne efectele stresului oxidativ la pacientii cu diabet.
Ajuta digestia si previne constipatia.
Pentru ca are un continut crescut de fibre, consumul de sfecla previne constipatia si ajuta la reglarea tractului intestinal.
Stimuleaza memoria si scade inflamatiile.
Unul dintre nutrientii continuti de sfecla este colina, care influenteaza pozitiv somnul, musculatura, memoria si abilitatile de invatare. Colina ajuta inclusiv la mentinerea structurii membranelor celulare, este implicata in transmiterea impulsurilor nervoase si reduce inflamatia cronica.
Creste performantele sportive.
Sucul de sfecla imbunatateste oxigenarea muschilor, in timpul exercitiilor fizice. in plus, pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau respiratorii si orice efort fizic este chinuitor, o dieta pe baza de sfecla poate imbunatati calitatea vietii. Sfecla rosie este o sursa foarte buna de mangan si folat, riboflavina, vitamina B6, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si seleniu.
Sursa de energie si vitalitate pe parcursul zilei.
Numeroase persoane sustin ca sucul de sfecla ii face mai energici si mai rezistenti la stres. Studiile arata ca acest lucru se datoreaza componentelor sucului de sfecla, care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui. Sucul de sfecla pare sa ajute organismul sa raspunda mai bine la diferite sarcini, balansand nivelul de oxigen consumat si crescand nivelul de rezistenta a corpului. sursa: sanatate.bzi.ro