Chiar daca nu se cunosc cu exactitate cauzele si nici nu au fost confirmate stiintific, numeroase studii au aratat ca preparatele din carne, carnea si mai ales carnea rosie, joaca un rol critic in incidenta acestui tip de cancer. Potrivit cercetarilor, un consum zilnic de carnati si sunca creste riscul de a dezvolta cancerul pancreatic cu 19%. Mai mult decat atat, acest procent creste la 29%, in cazul in care se consuma zilnic 120 de grame de carne rosie.
Incidenta cancerului pancreatic este in crestere, iar faptul ca acest tip de cancer nu poate fi diagnosticat in stadiu incipient, el ucide mai mult decat oricare altul. Numai 5% dintre pacientii diagnosticati traiesc mai mult de cinci ani, in timp ce in jur de 74% dintre ei mor in primul an.
Mai mult, revista BMC Medicine a publicat un studiu, in 2013, care a masurat rata de aparitie a acestui tip de cancer. Cercetatorii au impartit participantii in grupuri care au consumat carne, carne rosie si carne de pasare. Descoperirile lor au subliniat faptul ca exista o relatie puternica intre bolile cardiovasculare si cancer, precum si consumul de carne procesata.
Cu toate acestea, cercetatorii nu au putut obtine rezultate concrete; concluzia lor a fost ca un consum de carne procesata este legat de o rata ridicata a mortalitatii. Mai mult, au constatat ca in cazul in care consumul de carne procesata este redus cu doar 20 de grame, 3,3% din decese ar putea fi prevenite.
Toate aceste studii examineaza mai ales prezenta unui compus special, nitratii. Acestia sunt adaugati pentru a conserva produsul si pentru a-i da culoarea rosie. Cercetarile au aratat ca nitratii sunt legati de cancer si pot fi un factor critic pentru aparitia cancerului in cazul produselor din carne.
Cu toate acestea, riscul va fi redus in mod inevitabil, in cazul in care consumati alimente sanatoase si le evitati pe cele prelucrate si bogate in substante chimice sau toxine.
Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a pastra sanatatea dumneavoastra si pentru a preveni cancerul, in special cel care afecteaza pancreasul, este sa fii extrem de atent la ceea ce consumi, sa elimini carnea procesata din dieta ta si sa te concentrezi pe legume si fructe ecologice. sursa: sanatate.bzi.ro