Dorohoi News Logo

Care-i mai sănătos? Laptele crud sau laptele pasteurizat?

Lapte crud sau pasteurizat

Laptele, unul dintre cele mai consumate alimente, este prezent pe rafturile magazinelor ambalat, fie în stare crudă, fie pasteurizat sau ultrapasteurizat (UHT). Libertatea îți spune care este diferența dintre aceste categorii și ce avantaje și dezavantaje prezintă fiecare

Un lucru este cert: laptele este un aliment ideal, pentru oameni, pentru animale, dar şi pentru… bacterii, fiind un produs biologic extrem de sensibil. În anumite condiții, el poate constitui mediu de incubaţie pentru salmoneloză, toxoplasmoză, febra Q, listerioză şi multe alte boli.

Laptele crud, neaparat fiert!
Laptele crud este cunoscut pentru anticorpii pe care îi conține și pentru efectele benefice asupra sănătății. Dar, atunci când nu sunt respectate condițiile de igienă, laptele crud poate deveni o sursă de îmbolnăvire. Așadar, dacă optezi pentru laptele crud, atunci, înainte de a-l consuma, trebuie să-l fierbi. Potrivit medlive.ro, fierberea trebuie făcută la cel mult 20 de minute după ce a fost recoltat, la o temperatură de 95 de grade. Inclusiv laptele crud cumpărat din magazin trebuie fiert. Dar, din păcate, prin fierbere se pierd vitamina C și acidul folic, iar celelalte vitamine sunt de asemenea diminuate, în diferite proporții.

Pasteurizarea afectează enzimele
Pasteurizarea este un proces termic cu o largă utilizare în industria hranei, în special, în cea a lactatelor. Scopul acestui proces este de a minimiza pericolul cauzat de microorganismele patogenice și de a prelungi perioada de valabilitate a produselor pe raftul magazinelor. Pasteurizarea laptelui presupune tratarea acestuia prin încălzirea la 72-75 grade Celsius, temperatură la care se menține 15-20 de secunde, după care este răcit. Potrivit medlife.ro, un cunoscut biolog canadian, H.Tobe, atrage atenția asupra faptului că, prin incălzire, prin procesul de fabricație și chimizare a alimentelor, enzimele, importante pentru organism, sunt total sau parțial distruse. Astfel, elemente precum calciul, fierul sau fosforul sunt primite doar în mică masură de organism.

Tehnologia UHT prelungește durata de valabilitate
Pe unele amblaje de lapte apare inscripția UHT. Este vorba o tehnologie modernă, și anume, de ultrapasteurizare, care prelungește viața laptelui cu luni de zile. Practic, prin această metodă, laptele este adus la temperatura de 135-140 de grade, pentru doar 2-4 secunde, și apoi, este răcit brusc. Specialiștii confirmă faptul că, prin pasteurizare, se elimina 99,99% din bacteriile inițiale, dar nu și sporii, care pot să germineze după desfacerea cutiei. În schimb, prin ultrapasteurizare, se distrug atât bacteriile, cât și sporii. Astfel, prin tratamentul termic de temperatură ultraînaltă se înlătură orice pericol.

Care e locul laptelui în frigider
O diferență cu iz practic între cele două tratamente termice constă în aceea că laptele UHT nu necesită refrigerare, de aceea se poate păstra la orice temperatură. Însă, după desfacerea cutiei, trebuie ținut la rece. În schimb, laptele pasteurizat trebuie păstrat în frigider, atât înainte, cât și după desfacerea cutiei. Laptele pasteurizat are termen de valabilitate de 5-15 zile, dacă a fost păstrat la temperatura optimă, în timp ce laptele UHT rezistă cel puțin 6 luni, fără refrigerare și conservanți, timp în care nu își modifică textura, culoarea, gustul sau valoarea nutrițională. Atenție! Nu depozita cutia de lapte pe uşa frigiderului, acolo unde temperaturile oscilează şi unde laptele se poate acri mai repede. Pune-l undeva în zona de mijloc a frigiderului, unde temperatura rămâne constantă, chiar dacă deschizi frecvent ușa. sursa: stiri.com.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web