Dorohoi News Logo

10 lucruri surprinzatoare despre raceala

raceala

Oricine a simtit cat de neplacute pot fi simptomele unei raceli, insa, desi aceasta este una dintre afectiunile frecvent intalnite, multe lucruri sunt mai putin stiute pe aceasta tema.
Cu ajutorul unui grup de medici, Health.yahoo.net a intocmit o lista cu ce s-ar putea sa nu stii la acest capitol.

1. Simptomele apar la aproximativ 48 de ore de la infectare
Potrivit specialistilor, dureaza cam doua zile pana cand virusul de raceala produce simptomele. Asadar, iti poti da seama de unde ai luat raceala daca te gandesti unde ai fost cu aproximativ 48 de ore in urma.
   In cazul in care nu stii daca este vorba despre o raceala sau o gripa, in unele situatii cele doua putand fi confundate chiar si de catre medici, poti judeca dupa o regula care nu da gres de cele mai multe ori, si anume - virusurile care provoaca raceala nu cauzeaza de regula si febra, la adulti. Debutul rapid, febra si tusea sunt, de obicei, simptome ale gripei.

2. Cea mai buna cale de aparare este exercitiul fizic
Mai multe studii arata ca, pentru a preveni o raceala, cel mai bun lucru pe care il poti face este miscarea. Cercetatorii au analizat modul in care sistemul imunitar si virusurile sunt influentate de exercitiile fizice si au descoperit ca orice tip de miscare face minuni in acest sens.
   Ei spun ca cel mai bine ar fi sa faci cateva exercitii de cinci ori pe saptamana, cam o jumatate de ora de fiecare data, fiind suficient chiar si un mers in pas vioi pentru ca globulele albe sa fie stimulate.

3. Somnul insuficient mareste riscul de a te infecta
Un studiu care a fost dat publicitatii recent a relevat faptul ca, daca dormi mai putin de sapte ore pe noapte, riscul de a contracta un virus de raceala este de trei ori mai mare.
   Pentru a combate insomniile, in cazul in care aceasta este cauza unui somn insuficient, ai grija sa elimini toate sursele care te pot tulbura - cum ar fi televizorul, luminile puternice, zgomotul.

4. Vitamina C nu ajuta in cele mai multe dintre cazuri
O analiza a cel putin 30 de studii a scos la iveala faptul ca, in cele mai multe dintre cazuri, vitamina C nu ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor unei raceli. Insa, daca esti foarte stresat sau corpul tau este supus unui efort fizic in mod intensiv, o doza zilnica de 200 de miligrame de vitamina C poate reduce la jumatate riscul de a raci.

5. Echinaceea poate fi eficienta
Aceasta este o planta destul de controversata in ceea ce priveste efectele ei asupra virusurilor de raceala, insa mai multi specialisti care au coordonat un studiu cu ajutorul a 1.600 de oameni au descoperit ca echinaceea nu numai ca scade la jumatate riscul infectarii, dar reduce si durata racelii cu aproximativ 1,4 zile.

6. Unele virusuri de raceala iti poate aduce kilograme in plus

Un studiu recent, realizat in San Diego, sugereaza ca unele virusuri pot determina cresterea in greutate. Mai exact, cercetatorii au observat ca mai multi copii infectati cu adenovirusul 36, un virus de raceala frecvent intalnit, aveau, in medie, cu 22 de kilograme mai mult fata de cei care nu au avut acest virus.

7. Bauturile fierbinti ajuta
Desi unii specialisti sunt de parere ca atunci cand esti racit nu este bine sa bei ceva fierbinte, un studiu efectuat in Marea Britanie arata ca lichidele baute cat timp sunt fierbinti amelioreaza simptomele, comparativ cu cele care au temperatura camerei. O varianta indicata consta in ceai fierbinte cu cateva picaturi de zeama de lamaie si o lingurita de miere.

8. Un ingredient din laptele matern te poate face sa te simti mai bine
Cercetatorii au descoperit ca un derivat al acidului lauric, monolaurinul, care se gaseste in mod natural in laptele matern, poate ameliora rapid simptomele unei raceli. Acesta se gaseste si sub forma de supliment alimentar, in farmacii, insa este indicat sa ceri parerea unui medic inainte de a-l lua.

9. O persoana raceste, in medie, de 200 de ori intr-o viata
Conform estimarilor, pana la varsta de 75 de ani o persoana raceste, in medie, de 200 de ori, ceea ce inseamna doi ani petrecuti cu stranuturi, durere de gat, nas iritat.
   In perioada copilariei, de regula o raceala apare de 4-8 ori pe an, insa pe masura ce inaintezi in varsta numarul scade, cel mai probabil deoarece ai luat deja cele mai comune virusuri. Un nou virus insa, pe care organismul nu l-a mai avut, poate fi devastator pentru cei mai in varsta.

10. Racelile nu sunt foarte contagioase
Mai multe studii au aratat ca un contact scurt cu o persoana racita, cum ar fi o strangere de mana, nu te imbolnaveste. De regula, cele mai multe raceli sunt luate de la parteneri si copii, adica de la persoane cu care petreci mult timp si ai contact apropiat si frecvent. (DorohoiNews.ro)

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web