Dorohoi News Logo

Ce este hernia de disc și când trebuie operată?

hernia de disc

Hernia de disc este una dintre afectiunile cu care se confrunta tot mai multi dintre noi. Medicul Ovidiu Palea spune cand e necesar sa ajungem pe masa de operatie.

„Hernia de disc apare atunci cand discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa. Cel mai frecvent apare in regiunea inferioara a coloanei vertebrale – numita regiune lombosacrata, care este supusa unui stres mecanic major”, precizeaza medicul Ovidiu Palea, pentru gandul.info.

Simptomele unei hernii de disc lombare:

1. afectare vertebrala - durere la nivel lombar, caracter violent, continuu, care se accentueaza la mers, la schimbarea pozitiei, efort, tuse, stranut etc.

2. suferinta radiculara - durere ce apare de sus in jos cuprinzand fesa, fata posterioara a coapsei, gamba, piciorul si degetele. La aceste dureri se asociaza senzatiile de  amortire, intepatura, furnicatura. Ulterior scade forta musculara, se abolesc sau diminueaza reflexele membrelor inferioare sau poate aparea paralizia unor grupe musculare.

in prezent, din punct de vedere statistic mai ales in tarile industriale, 6 din 10 adulti cu varsta de peste 65 ani, alesi aleator, fara simptome, la un examen de RMN, au hernii de disc!

„Frecvent este luata in discutie operatia, desi nu este necesara! Avem aceste hernii de ani si ani de zile, in general fara simptome, iar in momentul in care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus scurt (maxim 2-3 zile) si tratament cu antiinflamatoare. De fapt, riscul ca o hernie sa se rupa si ne paralizeze este extrem de mic. In plus, daca se rupe un fragment de disc (indiferent de marimea sa) nu trebuie scos, pentru ca organismul, prin sistemul imun, il fibrozeaza la dimensiuni infime”, atrage atentia medicul Ovidiu Palea.

Cauza durerii din hernia de disc este, in cele mai frecvente cazuri, doar inflamatia nervului. Anumite miscari pot inflama nervul aflat langa aceste hernii si, in general, simpla dezinflamare (fie cu medicatie orala, fie cu infiltratii ghidate cu raze X),  poate duce la disparitia simptomelor si reluarea activitatilor.

Cauza mecanica este un factor major in cazuri foarte rare si, prin procedee minim invazive (ace de marimi diverse), aceste discuri se pot decomprima si retrage in carapacea lor, evitand procedeul chirurgical clasic.

„O hernie de disc trebuie operata atunci cand avem durere rebela la tratament, cand avem deficit motor in evolutie severa, sub tratament, sau daca apare incontinenta urinara. Atentie mare la definitia deficitului motor, pentru ca, de cele mai multe ori, mersul schiopatat, de exemplu, este rezultatul apararii dureroase si nu al unui deficit motor real,” mai spune medicul Ovidiu Palea. sursa: sanatate.bzi.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web