Deşi tot mai multă lume crede că părul de animale poate ajunge la ficat, specialiştii spulberă definitiv acest mit!
Fie că este vorba de un copil sau de un adult, firele de păr de animale sunt inofensive în majoritatea cazurilor în care ajung să fie înghiţite. Deloc surprinzător, pentru a ajunge să ai cu adevărat o problemă digestivă din această cauză, trebuie să înghiţi o mulţime de fire de păr de animal care să acţioneze mai apoi ca un dop pe tract. Altfel, firele de păr pe care le înghiţim fără să ne dăm seama vor fi eliminate în scaun, şi nicidecum nu vor ajunge în altă parte.
Un mit fals s-a înrădăcinat în popor, iar acesta spune că firele de păr de animale pot ajunge la ficat, creând astfel boli grave. Nimic mai neadevărat, firele de păr nu pot ajunge decât în stomac.
Foarte puţină lume ştie că acea boală de ficat, numită chist hidatic, este provocată de paraziţii aflaţi pe blana animalelor nedeparazitate, şi nu de firul de păr al câinelui sau pisicii tale. Larva acelui parazit trăieşte în intestinele animalelor şi se elimină prin fecale, contaminând foarte uşor mediul înconjurător.
Dacă animalul este deparazitat aşa cum recomandă medicul veterinar, cel mai probabil o dată la 3-4 luni, atunci riscul unor astfel de probleme de sănătate nu mai există. Chistul hidatic este întâlnit la ficat, dar poate fi localizat mai apoi şi la plămâni, creier sau în oase.
Este foarte important ca după deparazitarea animalelor, să vă spălaţi pe mâini după fiecare contact cu acesta.
Iată câteva soluţii de a scăpa mai eficient de firele de păr de animale din casă, dacă încă mai ai dubii că îţi pot face rău:
1. Foloseşte perii speciale pentru animalul pe care îl ai şi introdu-le în rutina ta zilnică
2. Aspiră des casa, dar mai ales locurile înguste
3. Periază covorul după aspirare
4. Periile pentru haine pot fi foarte utile pentru pat, canapele şi alte obiecte din ţesături
5. Stopează năpârlirea animalului cu Omega3, 6, vitamina A sau zinc
6. Nu îi permite animalului să umble peste tot.