Datorita continutului mare de calciu, laptele si produsele lactate au efecte benefice asupra sanatatii oaselor si dintilor. Laptele si branzeturile sunt cu atat mai sanatoase cu cat au un mai redus de grasimi.
Pentru obtinerea unei jumatati de kilogram de branza este nevoie, de regula, de 4,5-5 litri de lapte. O alimentatie sanatoasa trebuie sa includa zilnic 2-3 portii de lapte sau produse lactate. Laptele si branzeturile sunt cu atat mai sanatoase cu cat continutul de grasimi este mai redus.
Calciul continut in branza nu poate fi asimilat si depus in masa minerala a oaselor indiferent de tipul acesteia, atrage atentia medicul nutritionist Nicolae Hancu, prof.univ.dr. la UMF „Iuliu Hatieganu“ din Cluj-Napoca, in „Abecedarul de nutritie“. Este cazul branzei topite care din aceasta pricina are o valoare nutritiva mai scazuta, comparativ cu alte tipuri de branza. Branza topita are un continut mare de grasimi si deci este bogata in calorii, astfel ca trebuie consumata in cantitati reduse, mai spune medicul, potrivit adevarul.ro.
Cascavalul este insa foarte bogat in calciu si vitamina B 12. Pentru prepararea lui sunt folosite trei tipuri de bacterii: Streptococcus salivarius, Lactobacillus si Propionibacterium. În faza finala de productie a cascavalului propionibacteriile consuma acidul lactic produs de celelalte bacterii si elibereaza acetat, acid propionic si dioxid de carbon care formeaza „ochiurile“ din cascaval. Cu cat aceste „ochiuri“ sunt mai mari, cu atat gustul este mai pronuntat, datorita fermentarii prelungite.
Dimensiunile „ochiurilor“ pentru ca branza sa fie in grupa A de calitate trebuie sa fie intre 1,5 si 2 cm. Urda este produsa din resturile ramase de la alte tipuri de branza. Este bogata in saruri minerale si in proteine de calitate si contine putine grasimi. Din aceasta cauza este unul din sortimentele indicate intr-o alimentatie sanatoasa, alaturi de branza de vaci. Aceasta din urma are de 5 ori mai multe proteine decat laptele, precum si aminoacizi esentiali in cantitati mari – leucina, lizina, vanilina, izoleucina. Sortimentul degresat contine mai putine vtamine liposolubile – A,D,E. Branzeturile cu mucegai contin mult calciu si fosfor si pot fi consumate si de persoanele care au intoleranta la lactoza. sursa: sanatate.bzi.ro