Inima este un organ vital care pompeaza sange prin corp, facand parte din sistemul circulator al organismului. Aceasta are caracteristici uimitoare de care nu suntem constienti. Iata cateva lucruri despre inima pe care ar trebui sa le stii:
Inima poate sa bata pe cont propriu
Inima nu are nevoie de un creier sau de un organism pe care sa se bazeaza pentru a coninua sa bata. Inima are propriul sistem electric care determina bataile acesteia, precum si pomparea sangelui. Tocmai din acest motiv, inima continua sa bata pentru o perioada scurta de timp dupa moartea creierului sau dupa ce a fost eliminata din organism, aceasta batand atata timp cat are oxigen.
Inima bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi
Inima este un organ ocupat. Aceasta bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi, ceea ce, insumat, inseamna 3 miliarde de batai pe durata unei vieti. Sangele pe care inima il pompeaza poate calatori aproximativ 60.000 de kilometri prin vasele de sange.
Bolile de inima provoaca mai multe decese in randul femeilor
Desi impresia generala este ca bolile de inima afecteaza mai multi barbati, numarul femeilor din Statele Unite care au murit de la afectiuni ale inimii creste in fiecare an, potrivit American Heart Association. De exemplu, in 2009, bolile de inima au fost responsabile pentru 401.495 de decese in randul femeilor din Statele Unite si pentru 386.436 de decese in randul barbatilor.
Ritmul cardiac este individual
Ritmul cardiac al unei persoane depinde de multi factori, inclusiv varsta, nivelul de fitness, dimensiunea corpului si medicatia administrata. Frecventa cardiaca de repaus pentru adulti este de obicei intre 60 si 100 de batai pe minut.
Tensiunea arteriala se exprima prin doua numere
Tensiunea arteriala nu se exprima printr-o singura masura, ci prin doua: cea a tensiunii arteriale sistolice (tensiunea inimii cand bate) si cea a tensiunii distolice (tensiunea de repaus a inimii, dintre doua batai).
Tensiunea arteriala trebuie luata in ambele brate
The American Heart Association recomanda luarea tensiunii arteriale din ambele brate. Studiile sugereaza ca aceasta practica poate ajuta la o mai buna stabilire a riscului de dezvoltare a bolilor de inima.
Studiile sugereaza ca masurarea tensiunii arteriale in ambele brate pot ajuta la o mai buna determinare a riscului de aparitie al bolilor de inima. Intr-un studiu recent s-a aratat ca persoanele care prezentau cifre diferite ale tensiunii arteriale in functie de brat, aveau un risc crescut de a dezvolta boli de inima pe o perioada de 13 ani.
Decesul partenerului poate creste riscul de atac de cord
Un studiu recent a constatat ca adultii care au ajuns la varsta a treia si si-au pierdut partenerul de viata aveau de doua ori mai multe sanse de a experimenta un atac de cord sau un accident vascular cerebral in luna care urmeaza decesul partenerului decat persoanele care nu au tracut prin aceasta experienta.
Unele studii au sugerat ca persoanele care sunt in doliu experimenteaza modificari pe termen scurt ale tensiunii arteriale, ale nivelului hormonilor de stres si ale factorilor care ajuta la coagularea sangelui. sursa: sanatate.bzi.ro