Desi este o infectie genitala care le da batai de cap multor femei, in orice sezon, candidoza vaginala se agraveaza vara. Medicul Gheorghe Bacalbasa spune pentru Gandul cum poate fi prevenita aceasta infectie suparatoare.
Responsabila de aparitia candidozei vaginale este proliferarea exagerata a unei ciuperci numite Candida Albicans, care se regaseste in mod natural la nivelul vaginului. Aceasta crestere exagerata se produce pe fondul scaderii imunitatii generale, cresterii aciditatii mediului vaginal si iritatiei mucoasei vaginale. „Vara, o parte din aceste conditii pot fi realizate prin deshidratare, transpiratie excesiva, actiunea clorului din apa si iritatia data de costumul de baie, in cazul femeilor care merg la piscina, potrivit gandul.info. Trebuie subliniat ca infectia candidozica nu este o boala cu transmitere, dar poate fi declansata de actul intim, prin iritarea mecanica a mucoasei vaginale”, spune pentru Gandul Gheorghe Bacalbasa, medic ginecolog in cadrul clinicii Biomedica din Bucuresti.
In sezonul cald mai ales, pentru a preveni aparitia candidozei, medicul recomanda respectarea unei igiene corecte. „Recomand spalaturi vaginale o data la cateva zile, iar in cazul predispozitiei pentru aceasta afectiune, se poate adauga in irigator o lingurita de bicarbonat de sodiu, pentru a determina un Ph vaginal alcalin, care inhiba dezvoltarea ciupercii responsabile de aparitia candidozei”, adauga Dr. Gheorghe Bacalbasa, potrivit gandul.info.
Intrucat simptomele sunt similare cu cele ale altor infectii genitale (senzatia de arsura locala, mancarime, durere locala, secretii vaginale abundente etc.), candidoza se diagnosticheaza numai prin analiza la microscop a secretiei vaginale, iar tratamentul trebuie prescris numai de medic, si nu administrat dupa ureche. in caz contrar, exista riscul ca infectia sa se inrautateasca, iar ciupercile care au provocat infectia sa devina rezistente la antimicotice.
in cazul barbatilor, micoza genitala este mai rara, de obicei insa, acestia sunt purtatori. Simptomatologia este mai putin evidenta si, in caz de suspiciune, diagnosticul si tratamentul trebuie efectuate doar de un medic specialist dermato-venerolog. Tratamentul consta in antimicotice si trebuie urmat de ambii parteneri, conform protocolului stabilit de medic. sursa: sanatate.bzi.ro