Cei mai mulți confundă intoleranța alimentară cu alergiile. Ele sunt două lucruri diferite, cu toate că simptomele sunt asemănătoare. Intoleranța alimentară este o alergie de tip întârziat, de fapt, care se manifestă la câteva zile după ce organismul tău a intrat în contact cu alimentul pe care nu îl tolerează.
Alergiile, pe de altă parte au un timp foarte scurt de manifestare, de la câteva secunde până la maxim jumătate de oră. Și la ultimele există riscul ca pacientul să ajungă la spital în șoc anafilactic. Dar care este diferența între ele, până la urmă?
Când apare intoleranța alimentară?
Intoleranța apare după consumul unui anume tip de aliment, la care organismul a dezvoltat o hipersensibilitate. În acest fel, apar tot felul de simptome la nivelul stomacului, al pielii și la nivelul întregului corp, simptome care ar trebui să îți dea de gândit.
Aceste simptome sunt următoarele:
Balonare
Flatulență, diaree, sindrom colon iritabil
Oboseală cronică
Probleme cu greutatea, chiar obezitate
Inflamații ale pielii, mâncărime cronică a pielii
Migrenă
Depresie
Tulburări de memorie
Deficit de atenție
Nas uscat
Vărsături, balonare, greață
Rinite, sinuzite, astm bronșic, dureri în gât
Intoleranța alimentare poate fi dezvoltată față de orice ingredient, dar cele mai dese tipuri de intoleranță sunt cele la glucoză, lactoză și gluten. Partea deloc îmbucurătoare este că netratată, intoleranța alimentară poate duce la probleme de sănătate foarte mari.
În primul rând, se realizează un test pe 100, 200 sau 300 de alimente. Testul se numește IMUNO PRO și este un test de sânge care are ca scop depistarea intoleranțelor. Apoi, odată depistate alimentele problemă se realizează un plan nutrițional echilibrat, în care alimentele problemă sunt eliminate și înlocuite cu unele care au același echivalent nutrițional. Iar controlul regulat este cel care ține problema intoleranței alimentare departe de orice pacient și cel care monitorizează cu strictețe involuția simptomelor cauzate de aceasta.
Dar alergiile alimentare?
Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează la anumite substanțe, producând o reacție alergică imediată, care poate degenera în șoc anafilactic. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decât la adulți. Cu cât un aliment este mai comun, cu atât mai mare este probabilitatea ca oamenii să fie alergici la el. De exemplu, alergia la orez se întâlnește în Japonia, iar cea la cod, în Scandinavia.
Simptomele apariției unei alergii sunt următoarele:
Umflarea rapidă a gâtului sau a limbii
respirație greoaie sau tuse produndă
paloarea feței
amețeală sau senzație de leșin
neliniște, senzație de moarte iminentă
greață, vomă
Dacă simptomele se înrăutățesc, trebuie contactat de urgență un medic. Sursa: elli.ro