Dorohoi News Logo

Cum sunt afectați ochii de privitul la calculator

privitul la calculator

Fie ca este vorba de munca sau relaxare, multi oameni petrec o cantitate ridicata de timp, zilnic pe smartphone-uri, laptop-uri sau tablete si, desi tehnologia este o unealta indispensabila omului modern, aceasta are implicatii nocive pentru sanatatea ochilor.

Potrivit CSID, nu exista nicio cercetare concreta care sa arate faptul ca utilizarea constanta a tehnologiei produce o deteriorare permanenta a vederii.

Dar, uitandu-ne la ecrane luminoase pentru ore in sir, pot aparea probleme care, initial, pot fi considerate mai putin importante, a declarat dr. Richard Shugarman, un profesor voluntar de oftalmologie de la Institutul Bascom Palmer Eye al Universitatii din Miami.

Dureri de cap
Citirea uni text de culoare inchisa pe un fundal extrem de luminos poate duce la spasme ale muschilor la tample, fapt ce provoaca dureri de cap si stres, afirma studiile.

„Negru pe gri este mult mai usor de citit, comparativ cu negru pe un alb stralucitor", spune profesorul cercetator Shugarman. Deci, daca sunteti in mijlocul unui episod de dureri de cap ca urmare a incercarii de a citi de pe un ecran, luati in calcul sa reduceti contrastul laptopului sau monitorului.

Ochi uscati
Atunci cand ne uitam la ceva in departare, ochii clipesc automat de un anumit numar de ori. Cu toate acestea, rata de clipire incetineste atunci cand te uiti la lucruri care sunt mai aproape, evidentiaza studiile de specialitate, ceea ce inseamna ca lacrimile se evapora mai repede decat atunci cand clipirea are loc mai frecvent.

Pentru persoanele care au deja ochii uscati, inclusiv persoanele care poarta lentile de contact care stau pe partea de sus a filmului lacrimal si cele care stau cu ochii stransi in fata unui ecran pentru perioade lungi de timp, uscarea ochilor se poate agrava si poate cauza senzatii de mancarime si episoade de clipit puternic.

Oboseala ochilor
De-a lungul unei zile, privirea noastra este nevoita sa se concentreze atat pe lucrurile din apropiere cat si pe cele de la distanta. Cu toate acestea, in proportie de 60-70% atentia ochilor este concentrata asupra obiectelor aflate cat mai aproape de noi. Acest lucru se soldeaza cu tensionarea muschilor ochilor, provocand astfel dureri de cap si o senzatie acuta de oboseala.

Ochii sunt, in general, intr-o pozitie confortabila atunci cand sunt paraleli (ochii sunt paraleli atunci cand privim la distante mari). Pentru a remedia aceasta problema, de cateva ori pe ora este bine sa privim in departare, mutand ochii de la ecran sau de la obiectul asupra caruia ne focusam atentia, pentru a oferi muschilor ochilor o pauza si pentru a evita oboseala. sursa: life-carebio.com

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web