Dorohoi News Logo

Planta tratament în 100 de boli. Iată care sunt beneficiile sunătoarei

Sunatoare

Din cele mai vechi timpuri aceasta planta medicinala unica a fost renumita pentru actiunea sa antiinflamatorie, analgezica, astringenta si cicatrizanta. Sunatoarea sau pojarnita este una dintre cele mai utilizate plante, avand efecte terapeutice in cel putin 100 de boli.

Pentru utilizare in scopurile medicale se foloseste partea superioara a plantei (primii 15-20 cm) care contine acid ascorbic, caroten, uleiuri esentiale, taninuri si substante rasinoase, flavonoide.

Sunatoarea se culege la inceputul infloririi sau atunci cand mugurii doar incep sa apara. Perioada inflorescentei dureaza din iunie pana in august. Se usuca la umbra, sub o streasina sau in pod - pe material textil sau hartie.

In trecut, oamenii aruncau crengute de sunatoare in apa pe care o luau din surse neverificate; ei spuneau ca astfel se previne dizenteria. Pentru a elimina halitoza, se recomanda sa mestecati pojarnita, dar nu mai mult de cateva minute.

Efectele terapeutice ale sunatorii

1. Pojarnita vindeca durerile de cap si imbunatateste procesele metabolice.
2. Ceaiul de pojarnita regleaza activitatea stomacului si a intestinelor.
3. Este un instrument ideal pentru consolidarea sistemului nervos, fiind un antidepresiv natural. in situatii de criza este util sa beti 3-6 cesti de ceai de pojarnita.
4. Modificarile dispozitiei conditionate hormonal in timpul menopauzei pot fi tratate cu ceai de sunatoare sau dintr-un amestec in proportii egale de pojarnita si conuri de hamei.
5. Copiilor si adultilor care nu se pot concentra li se poate da ceai de sunatoare si melisa. Acest amestec placut la gust este perfect pentru micul dejun inainte de scoala sau de examen.
6. Plata este benefica in gastrite cronice, enterocolite, diaree functionala, pielonefrita cronica, glomerulonefrita, cistita si inflamatia prostatei, artrita.
7. Pojarnita este eficienta in tratamentele pentru ulcer gastric si ulcer duodenal, colita ulcerativa, maladii ale ficatului si vezicii biliare (dischinezia vezicii biliare, colecistita, litiaza biliara, hepatita acuta si cronica).
8. Pojarnita trateaza de asemenea boli specifice femeilor precum amenoree, menstruatii grele, vaginita.
9. Radacinile plantei sunt utilizate in tratamentul pentru tuberculoza oaselor si dizenterie.
10. Ajuta in durerile de gat, stomatita, gingivita, boala parodontala, rani, ulcere trofice, arsuri, otita medie purulenta.

Modalitati de utilizare

- Pentru vanatai. Se fierbe un pumn de planta in 0,5 litri de apa. Lasati la racit, apoi inmuiati o carpa de bumbac curata in lichid si o aplicati peste locul inflamat. Deasupra acoperiti cu folie de plastic si o esarfa. Se lasa sa actioneze peste noapte.
- In amestec cu coada-soricelului, sunatoarea vindeca depresia si alte probleme cauzate de stres.
- Pentru stomatita, paradontoza, dureri in gat, clatiti gura si faceti gargara cu ceai de sunatoare. Se prepara dintr-o lingura de pojarnita la o cana de apa clocotita. Se infuzeaza o jumatate de ora.
- O lingura de planta uscata tocata la o ceasca de apa clocotita se fierbe timp de 15 minute la foc mic si se strecoara. Din acest decoct se bea cate 1/4 cana de 3 ori pe zi pentru tratarea diferitelor maladii ale tractului gastro-intestinal.

Contraindicatiile sunatoarei

- Sunatoarea este contraindicata la hipertensiune si femeilor gravide.
- Ceaiul prea tare poate provoca dureri de stomac.
- Nu trebuie sa folositi sunatoarea o lunga perioada de timp, deoarece planta este usor toxica si poate afecta ficatul.
- De asemenea, utilizarea prelungita creste sensibilitatea pielii la radiatiile ultraviolete.

sursa: sanatate.bzi.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web