Dorohoi News Logo

Ce se ascunde în spatele durerilor abdominale

dureri abdominale

In spatele unui disconfort abdominal se pot ascunde multe probleme de sanatate, dintre care unele grave. Medicii atrag atentia ca durerea abdominala, indiferent de intensitatea ei, trebuie investigata.

Cele mai frecvente afectiuni care produc dureri abdominale sunt gastritele, ulcerul gastric sau dodenal, litiaza biliara veziculara, obstructia intestinala, pancreatita acuta sau cronica, bolile inflamatorii intestinale sau chiar afectiunile maligne.

O pondere importanta o au durerile abdominale functionale, respectiv sindromul de intestin iritabil ori dispepsia functionala.

De asemenea, disconfortul abdominal poate fi determinat si probleme care nu au legatura cu aparatul digestiv. „Exista si cauze extraabdominale ale unei astfel de dureri. Vorbim despre ischemie miocardica si infarct, pneumonie bazala, intoxicatie cu plumb, afectiuni psihice, herpes zoster etc.", sustine dr. Alina Negru, medic gastroenterolog.

Când durerea abdominală este o urgență

Daca durerea este acuta, de intensitate mare si persistenta, atunci consultul medical trebuie realizat in regim de urgenta. „In general tratam acasa durerile pe care le cunoastem, pentru care am fost investigati si pentru care am primit medicatie. Este indicat ca orice durere nou aparuta sa fie tratata in cunostita de cauza, pentru ca putem face mai mult rau decat bine mascand unele simptome sau provocand complicatii, nemaivorbind de reactiile adverse ale medicamentelor", explica dr. Negru.

In situatia in care durerea este cronica si a fost investigata, se impune consultul medical oricand aceasta isi schimba caracterul ori daca este insotita de simptome de alarma, cum ar fi scaderea in greutate, anemia, inapetenta ori hemoragia digestiva.

Sfaturi pentru a avea un stomac sanatos
·    Respectati orele de masa!
·    Evitati fumatul!
·    Nu consumati alcool in exces!
·    Evitati consumul de medicamente antiinflamatori!
·    Reduceti cat mai mult stresul!
·    Nu beti cafea pe stomacul gol!
·    Nu lasati intervale mari intre mese!
·    Nu mancati mult inainte de culcare!
·    Pentru o digestie optima si pentru a evita constipatia, consumati fibre alimentare, fructe si legume crude!
·    Evitati alimentele care nu va priesc! sursa: sanatate.bzi.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web