Parodontoza se manifesta atunci cand osul si gingia care sustin dintele se inflameaza. Unul dintre principalii factori care favorizeaza aparitia parodontozei este placa bacteriana. Aceasta se acumuleaza din cauza unei igiene dentare incorecte si a sedintelor de profilaxie realizate cu o frecventa mult prea mica. „Cu alte cuvinte, pentru a evita aparitia parodontozei, este indicat sa programam sedintele de periaj profesional si detartraj de doua ori pe an. In cazul in care suntem fumatori, se recomanda ca aceasta sedinta de curatare profesionala sa aiba loc la 3-4 luni”, spune medicul stomatolog Alexandru Georgescu pentru Gandul.
In prima faza, parodontoza poarta numele de gingivita si afecteaza doar gingiile. Lasata netratata, gingivita evolueaza in paradontoza. In acest stadiu, osul este afectat, iar riscul de a ne pierde unul sau mai multi dinti este foarte mare.
„In primul rand, acel aspect de „gingie dezgolita” apare la persoanele cu parodontoza in stadiu avansat, al caror risc de pierdere a dintilor este foarte mare. De aceea, trebuie sa fim atenti la cele 5 semnele care prevestesc aparitia acestei boli si sa ne adresam medicului stomatolog daca avem unul dintre urmatoarele simptome:
1) Respiratie neplacuta care persista
2) Gingii rosii, inflamate sau care sangereaza
3) Sangerare constanta la periajul dentar zilnic
4) Senzatie de durere la mestecarea alimentelor, sau la contactul cu alimente reci sau fierbinti
5) Dinti mobili sau cu sensibilitate crescuta
Tartrul devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, primul pas este sa il inlaturam la timp. Din pacate, oricat de corecta ar fi igiena realizata acasa, tartrul poate fi iindepartat doar in cabinetul stomatologic”, spune medicul Alexandru Georgescu, de la Dent Estet”, pentru Gandul.
Iata ce trebuie sa faci pentru a preveni si trata parodontoza:
1. Programeaza de cel putin 2 ori pe an o sedinta completa de profilaxie, care cuprinde un detartraj, un periaj profesional, o curatare si o fluorizare. Fara durere sau discomfort, vei obtine dupa o ora niste dinti mult mai albi.
2. Foloseste si acasa, dupa fiecare periaj, apa de gura si ata dentara. Pentru o igienizare completa, iti recomandam sa folosesti si Ai Flow-ul, un aparat care elimina resturile alimentare pe care periuta de dinti nu le-a putut indeparta.
3. Programeaza consultatia la medicul parodontolog o data pe an si asigura-te ca acesta a examinat cu atentie: nivelul de tartru, muscatura, structura ta osoasa si factorii de risc
Daca parodontoza este intr-un stadiu avansat, medicul curata zona afectata cu ajutorul laserului dentar, pentru a putea elimina pungile parodontale cu puroi din jurul radacinii dintilor.
Sanatatea dentara influenteaza starea noastra de bine. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 20% dintre adultii cu varsta intre 35 si 44 de ani sufera de boala parodontala severa, dezvoltata in special din lipsa unei igiene corespunzatoare si personalizate, dar si a unui tratament corect, realizat la timpul potrivit, subliniaza medicul pentru Gandul. sursa: sanatate.bzi.ro