Fiecare anotimp este insotit de anumite boli specifice. Vara nu face exceptie, in acest sezon predominand afectiunile digestive. Iata cateva probleme medicale cu care se pot confrunta copiii vara:
1. Lovituri
Caderile insumeaza un procent de 80% din toate ranirile, iar la fiecare 21 secunde in SUA o persoana sufera o leziune traumatica a creierului, conform Asociatiei Leziunilor Cerebrale din America. In plus, tot o statistica ne indica faptul ca daca cei mici sunt nesupravegheati in casa, se confrunta cu un risc de 3 ori mai mare de a fi expusi unui accident, in comparatie cu cei care sunt supravegheati de un adult.
Pentru a preveni orice fel de ranire este important ca cei mici sa poarte echipament corespunzator cand practica diverse activitati de tip sportiv (si nu numai), cum sunt casti, protectii pentru genunchi, coate etc., dar si sa urmariti ca suprafata cu care se afla in contact sa fie una sigura (in cazul celor de varsta mica). Daca copilul este de varsta mai mare, asigurati-va ca stie cum sa procedeze cand se afla intr-o situatie periculoasa (ce pasi sa urmeze).
2. Arsuri solare
Deoarece copiii se afla vara mult timp in exterior, au sanse mai mari de a suferi arsuri solare in lipsa unei protectii adecvate (chiar si in zilele innorate); mai exact, in medie de 3 ori mai multe sanse decat adultii (au pielea mai sensibila).
In plus, supraexpunerea la razele solare poate cauza ulterior in viata cancer de piele, fapt confirmat si de medicul Kristine Legaspi, dermatolog. Copiii care urmeaza anumite tratamente se confrunta cu un risc mai mare de arsuri solare deoarece acestea pot sensibiliza epiderma sau au efect fototoxic.
Bronzul, desi este apreciat de multe persoane, nu reprezinta decat o afectare a pigmentilor de melanina, iar cand apar arsuri solare, pielea se inroseste, apare o senzatie de mancarime si pustule.
Pentru a preveni aceasta problema, copiii nu trebuie expusi in timpul verii la razele soarelui in intervalul 11-15 (unii specialisti sustin intre orele 10-14), trebuie sa poarte palarie pe cap /ochelari de soare cu prootectie SPF si sa aplicati pe piele produse de protectie solara. De preferat, cei mici trebuie sa ramana sub umbrele sau la umbra pentru o protectie maxima.
3. Ciupituri de insecte
Virusul West Nile sau boala Lyme, dar si reactii alergice (de tip anafilactic) pot aparea in cazul unui raspuns extrem al sistemului imunitar ca urmare a unei ciupituri de insecte.
Boala Lyme a dobandit o amploare mare in ultima perioada datorita invaziei de capuse specifica anotimpului cald din zonele cu iarba si impadurite; mai exact 65% din cazurile nou raportate au aparut in intervalul 1992-2006 in lunile iunie si iulie, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.
Tratamentul bolii este unul complex si de durata, prin urmare trebuie sa apelati la specialist in cazul in care sunt prezente febra, dureri de cap/musculare, iritatie, paralizie faciala sau artrita.
Pentru a preveni ciupiturile insectelor, cel mai bine este ca cei mici sa poarte haine cu maneci lungi si pantaloni lungi in culori deschise, iar pe piele sa le aplicati repelente speciale (cu DEET in cantitate minima).
Este important de asemenea sa verificati cu atentie corpul copilului de fiecare data cand vine de afara (mai ales dintr-o zona cu ierburi, copaci sau tufisuri-insectele se ataseaza mult mai usor din aceste locuri). sursa: sanatate.bzi.ro