Dorohoi News Logo

Cinci alimente ieftine care te scapă de piatra dinților

piatra dinților

La fiecare 6 luni, vizita la stomatolog ar trebui sa includa si un detartraj, pentru a evita complicatiile pe care tartrul le poate crea: respiratie urat mirositoare, slabirea smaltului, carii si tartru subgingival, pe care nu il poti observa cu ochiul liber, dar care mareste sansele dezvoltarii unei infectii si parodontozei.

Oil-pulling nu este singura metoda alternativa care poate contribui la evitarea formarii placii bacteriene si a tartrului. Iata care sunt alimentele care te ajuta sa iti pastrezi dintii albi si sanatosi, intre doua vizite la stomatolog!

Capsune
Capsunele sunt bogate in vitamina C, dar au si un continut ridicat de enzime care le confera proprietati astringente. Acestea inlatura placa bacteriana care duce la ingalbenirea dintilor, in timp ce acidul malic din capsune contribuie la indepartarea petelor cauzate de nicotina, cafea sau ceai negru. Taie o capsuna pe jumatate, apoi presara putin bicarbonat de sodiu si freaca-ti dinti cu jumatatea de capsuna pentru cateva minute. De asemenea, poti folosi aceleasi ingrediente pentru a crea o pasta pe care o vei aplica, timp de 2-3 minute, pe suprafata dintilor. Periaza-ti apoi dintii cu pasta pe care o folosesti in mod obisnuit. Adeptii acestei metode de albire a dintilor sustin ca zambetul devine mai stralucitor daca o folosesti cu regularitate!

Busuioc
Busuiocul nu este doar un ingredient minunat pentru pizza, ci si pentru sanatatea dintilor tai. Include-l in rutina ta de igiena orala! il poti folosi adaugand frunze uscate de busuioc, macinate intr-o pulbere fina, pastei obisnuite de dinti sau zdrobind cateva frunze proaspete intr-un mojar, cu ajutorul pistilului. Pasta rezultata se amesteca cu o cantitate mica de pudra din coaja de lamaie si se aplica pe dinti, permitandu-i sa actioneze timp de 15-20 de minute. Folosite cu regularitate, frunzele de busuioc vor reduce formarea tartrului.

Turmeric
Proprietatile antiinflamatoare ale turmericului nu mai reprezinta un secret pentru nimeni, dar stiai ca acest condiment te poate ajuta sa previi formarea tartrului si sa ai dinti mai albi? Pudra de curcuma (turmericul) contribuie la calmarea gingiilor inflamate, in timp ce proprietatile sale antimicrobiene reduc nivelul de bacterii care conduc la aparitia cariilor. Pentru a te bucura de beneficiile sale, mixeaza o lingurita de turmeric cu o jumatate de lingurita de apa sau suc proaspat de lamaie, pana cand mixtura capata o consistenta fina. Aplica pasta rezultata pe dinti, las-o sa actioneze timp de un sfert de ora, apoi clateste-ti gura cu apa din abundenta. De asemenea, poti  folosi o lingurita de turmeric ca apa de gura, amestecand-o intr-o jumatate de cana de apa.

Mere
Merele stimuleaza glandele de la baza limbii sa secrete o cantitate mai mare de saliva, ceea ce ajuta la indepartarea resturilor de mancare si protejarea smaltului. Consuma merele in stare cruda, avand grija sa le mesteci un timp indelungat – astfel, vei extrage o cantitate mai mare de acid malic care ajuta la indepartarea petelor dentare.

Sare
Sarea de bucatarie ajuta la remineralizarea dintilor, un proces esential in lupta impotriva depozitelor de tartru. Poti folosi un mix de sare si bicarbonat de sodiu pentru curatarea dintilor, sau o poti amesteca cu o cantitate mica de carbune activ, pentru a-i potenta efectul. Indiferent de metoda aleasa, cea mai simpla modalitate de aplicare pe suprafata dintilor este cu ajutorul periutei. Totusi, iti recomandam sa folosesti cu prudenta acest remediu natural pentru indepartarea tartrului, pentru ca sarea de bucatarie poate duce la iritarea gingiilor si subtierea smaltului dentar. sursa: divahair.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web