Dorohoi News Logo

Cum știm că o boală a apărut pe sistem nervos

boală a apărut pe sistem nervos

In multe situatii medicul ii spune pacientului ca sufera de o boala pe sistem nervos. Totusi, denumirea „pe sistem nervos" nu inseamna o boala psihica sau neurologica, asa cum cred multi cand aud diagnosticul. Bolile se vindeca mai greu, uneori fiind nevoie sa treaca mai bine de sase luni de tratament.

„Bolile pe sistem nervos se refera, de regula, la tulburari in care simptomele sugereaza o tulburare fizica pentru care nu se poate demonstra existenta unei boli organice, dar exista indicii ca simptomele au legatura cu factori psihologici. Sunt confundate, de obicei, cu bolile psihice, deoarece simptomele sunt datorate unui stres psihologic", explica medicul de familie Georgiana Lapusescu.

Este posibil sa suferiti de o astfel de afectiune daca majoritatea analizelor pentru stabilirea diagnosticului sunt normale, daca aveti foarte multe simptome localizate divers (o data va doare intr-o parte, alta data in alta parte), ce apar in conditii diferite (o data la efort, o data la suparare sau dupa ce consumati anumite alimente), si ameliorate in conditii diverse (o data cu distonocalm, alta data cu apa cu zahar, ceai de tei etc.). De obicei, simptomele persista mult timp, in ciuda numeroaselor tratamente si a consultului la diferiti specialisti, ceea ce face ca pacientii sa intre in panica.

„Pacientii vin la medic pentru simptome difuze, schimbatoare, cu localizari diverse, care nu sunt grave, dar sunt foarte suparatoare deorece persista mult timp, chiar sub tratament. Majoritatea analizelor la acesti pacienti sunt in limite normale. Exista o predispozitie legata de tipul de personalitate (de obicei la cei mai temperamentali) si sex (la femei sunt mai frecvente)", adauga medicul.

Gastrite, urticarii, nevroze, infectii urinare
Diagnosticul de boala pe sistem nervos se pune, de obicei, prin excluderea altor boli care au aceleasi simptome. Medicul de familie Remus Lupu expune cateva cauze care duc la aparitia acestor boli. „Printre cauzele acestora se numara alimentatia, stresul familial sau profesional, programul haotic de munca si de viata si lipsa odihnei". Exista o gama larga de boli care apar pe sistem nervos: afectiuni digestive (constipatia si diareea, balonarea, crampele abdominale, colon iritabil, gastrita si duodenita, stari de greata), dischinezie biliara, afectiuni urinare (usturimi la urinat), nevroze, ameteli, astenie, insomnie, somnolenta, iritabilitate, lipsa poftei de mancare, transpiratia excesiva, „intepaturile" inimii, mancarimile pielii (pruritul), spasmele musculare (lipsa de calciu) sau chiar ticurile.

SOLUTII
Se tin sub control, dar se vindeca greu
Desi afectiunile de acest tip nu pun viata bolnavilor in pericol, ele se trateaza greu, dupa o lunga perioada de timp, cu cooperarea serioasa a bolnavului.Pacientilor le este greu sa accepte diagnosticul, pentru ca, in ciuda simptomelor, analizele si investigatiile (ecografie, endoscopie, CT etc.) sunt normale. Principalele recomandari includ schimbarea stilului de viata, adoptarea unui regim alimentar sanatos si a unui regim de munca echilibrat, tratament medicamentos, dar si consiliere psihologica. „Evolutia este de lunga durata (cel putin sase luni) si prezinta perioade de remisie si de acutizare. Cu un tratament corect aceste tulburari pot fi tinute sub control, dar, in general, nu pot fi vindecate", precizeaza medicul de familie Georgiana Lapusescu. sursa:doctorulzilei.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web