Denumirea stiintifica a acestor mici alunite rosii este „angioame cherry" si sunt mai frecvente la persoanele cu pielea foarte alba sau de varsta mijlocie.
Aceste alunite rosii nu reprezinta un pericol, dar daca observi ca apar brusc o multime de semne, ar trebui sa consulti un medic pentru ca în mod cert organismul a suferit o schimbare. Expertii le asociaza unele alunite rosii cu problemele hepatice.
Ele pot aparea din cauza unei alimentatii nesanatoase, a acumularii de toxine în intestine si ficat.
Micile alunite rosii se formeaza ca urmare a unei cresteri anormale a vaselor mici de sange.
Marimea acestora, în mod normal, poate fi între 1 si 4 milimetri. Zonele în care apar alunite rosii pot fi: pe brate si sub brate, pe piept si pe spate, pe picioare sau în zonele genitale etc.
Alunitele rosii de pe fata, maini sau alte parti expuse ale corpului pot aparea din cauza supraexpunerii la soare. Aceste parti trebuie protejate de soare!
Daca marginile si textura unor alunite rosii sunt neregulate, aspre la atingere si depasesc 6 mm, este nevoie de un consult la medicul dermatolog.
Este absolut necesara verificarea periodica a pielii copiilor! Astfel de mici semne pot aparea, de asemenea, si la copiii cu pielea foarte sensibila.
Pot fi ereditare.
La femei, o cauza a aparitiei alunitelor pot fi tulburarile hormonale.
De asemenea, apar din cauza varstei.
Diagnostic
Daca ai din nastere alunite rosii pe piele, nu trebuie sa fie un motiv de îngrijorare, deoarece acestea nu sunt grave si nu necesita vreun tratament.
Totusi, ar fi recomandat sa se tina cont de urmatoarele sfaturi:
- Ar fi bine sa te consulte un medic daca au aparut multe alunite rosii pe torace. Daca ai una-doua, nu trebuie sa te îngrijorezi, însa mai multe si o înmultire brusca a acestora ar trebui sa însemne ca a aparut o problema de sanatate.
- Verifica daca forma micilor alunite rosii este simetrica, iar daca observi o forma asimetrica a acestora, este nevoie de parerea unui medic specialist.
- Atentie, de asemenea, la culoarea alunitelor! Daca aceste semne raman rosii, nu este o problema, însa daca devin mai închise sau mai deschise la culoare, ar trebui consultat medicul. Sursa: Stiri din Sanatate