Potrivit specialistilor, antibioticele reprezinta medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, a celui digestiv si la nivelul intregului organism, iar administrate in mod recurent sporesc rezistenta corpului la infectii si scad in timp eficienta altor tratamente.
La cel mai mic semn de raceala sau atunci cand ne doare maseaua, dam fuga la sertarul cu antibiotice ori la cabinetul medicului in speranta sa primim o reteta care sa cuprinda cele mai puternice medicamente pentru a ne lua durerea in cel mai scurt timp.
Insa, multi dintre noi nu ne oprim aici si asociem orice mica durere de cap cu o imensa migrena care nu-si gaseste leacul decat intr-un pumn de pastile. Astfel de gesturi nu raman insa fara consecinte, tin sa ne avertizeze specialistii. Lupta cu bacteriile devine din ce in ce mai anevoioasa deoarece antibioticele creeaza un mediu propice dezvoltarii de noi tulpini care nu mai pot fi indepartate cu medicatia existenta, scrie CSID.
In general, tratamentul cu antibiotice este administrat cu scopul distrugerii bacteriilor nocive ce ataca corpul insa, din cauza modului in care actioneaza, acestea afecteaza intreg spectrul de bacterii prezente in organism, inclusiv cele benefice de la nivelul florei intestinale.
Desi antibioticele sunt privite ca fiind o solutie rapida in cazul problemelor medicale persistente, administrate in mod recurent sporesc rezistenta corpului la infectii si scad in timp eficienta altor tratamente.