Dorohoi News Logo

Ce poți face ca să ai un copil inteligent

copil-inteligent

Vrei să ai un copil inteligent? Sigur că da! Află de la un specialist în psihologia copiilor ce poți face pentru a-l ajuta să-și dezvolte inteligența.

Primii ani de viață ai copilului tău sunt decisivi pentru formarea lui. Cum te comporți cu el în acești ani este definitoriu pentru personalitatea lui de mai târziu. Inteligența este una din aptitudinile care se formează încă din fragedă pruncie. Stă în puterea ta să ai un să-l ajuți să reușească în viață și să ai un copil inteligent.

Dacă în primii ani „copilul are îndeplinite nevoile primare (mâncare, adăpost, securitate, dar, mai ales, dragoste) și nu trebuie să facă eforturi mari pentru a capta atenția mamei, el se va concentra pe alte lucruri care-l preocupă și-și va dezvolta inteligența”, observă psihoterapeutul Lavinia Țânculescu. Chiar și factorii genetici pot fi modificați și amplificați, prin educație, alimentație și expunere la aer curat.

Primii pași pentru a avea un copil inteligent
Pentru a avea un copil inteligent, ai grijă la ceea ce mănânci, atunci când ești însărcinată cu el. Hrănește-te din plin cu legume și fructe, pește (sau ia suplimente cu ulei de pește) și ferește-te de alimentele care conțin mercur. Apoi, alăptarea poate spori coeficientul de inteligență al bebelușului tău. Există și lucruri care încetinesc dezvoltarea copiilor. Chiar dacă pare că utilizarea calculatorului, tabletei sau a unui telefon performant îl ajută să-și dezvolte inteligența, expunerea la un ecran în primii ani de viață îi poate dăuna.

Muzica și sportul îl ajută să-și dezvolte inteligența
Pune-i să asculte muzică și învață-l să cânte. Poți să-i arăți instrumente muzicale de jucărie și încurajează-l să se joace cu ele. Cultivarea abilităților muzicale poate duce la rezultate mai bune, mai târziu, la matematică și la dezvoltarea mai rapidă a limbajului. Oamenii își îmbunătățesc starea de spirit atunci când ascultă muzică, iar acest fapt îi determină să fie mai atenți. Astfel, vor învăța mai bine și mai repede. Și sportul îi ajută să fie mai inteligenți. Există prejudecăți că dacă e un bun atlet, nu va fi bun la matematică, dar studiile medicale dovedesc contrariul. Așa că încurajează-ți copilul să facă multă mișcare.

Citește împreună cu el
Citește-i în fiecare seară la culcare sau, mai bine, citește împreună cu el. Da, nu cunoaște literele, dar arată-i pozele și rândurile pe care le citești. Când va fi mai mare, pune-l și pe el să silabisească unele cuvinte. Fă o pauză și lasă-l pe el să completeze dacă e o poveste cunoscută sau ar putea ghici urmarea. Nu-i lăsa noaptea în camera lui telefonul mobil sau un calculator conectat la internet. Ai grijă să doarmă suficient. Deprivarea de somn duce la scăderea inteligenței. Mai ales în primii ani de viață, aceasta este absolut vital.

Învață-l cu disciplina
Dacă îl obișnuiești cu o anumită disciplină pe care el o respectă și mai are abilitatea de a renunța la lucruri care îi plac pentru că nu sunt potrivite la momentul respectiv, va avea mai multe șanse de a reuși în viață decât un copil care are o inteligență nativă mult peste medie. Toate studiile psihologilor confirmă că elevii și studenții disciplinați au rezultate mai bune la învățătură decât colegii lor cu un IQ mai mare, dar cu carențe în ce privește organizarea.

Influențe pozitive și negative
„Există și o serie de factori de mediu care determină faptul că vei avea un copil inteligent sau nu. Astfel, copiii cu un coeficient de inteligență ridicat vor căuta, în mod deliberat, medii de lucru care să-i stimuleze mai mult. În acest fel, datorită exersării căutării soluțiilor dificile, copilul ajunge să aibă un IQ mult mai ridicat. Există cercetări care arată că o alimentație bogată în factori nutritivi, la bebelușii născuți prematur, în special la băieți, poate contribui la reducerea pierderii în dimensiune a creierului și inteligenței. În schimb, carențele de zinc, fier, acid folic, iod, vitamina B12 și deficiențele de proteine vor face copiii mai puțin inteligenți.” Sursa: libertateapentrufemei.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web