Prospetimea si calitatea mancarurilor la momentul congelarii este foarte importanta deoarece determina starea ulterioara a produsului congelat. Alimentele pe care le congelam cat timp mai sunt inca proaspete vor avea un gust mai bun decat cele puse la congelator la sfarsitul perioadei de prospetime.
Un alt aspect important este acela ca alimentele trebuie mentinute la o temperatura de -18 grade Celsius, intervalul de congelare optim economic fiind intre -25 si -40 grade Celsius. Durata recomandata pentru congelare este de 2 ore pentru produsele preambalate de dimensiuni mici si de cel putin 12 ore pentru carcasele de carne. In acest mod ele isi vor pastra continutul de vitamine, culoarea, gustul si textura.
Pentru a ne asigura ca temperatura nu creste mai mult decat este permis, putem folosi chiar un termometru. La fel de important de stiut este ca anumite preparate, precum carnea, tocanita sau supa reactioneaza mai bine la congelare si nu pierd foarte mult din calitatile nutritive.
Atat carnea cat si legumele congelate sunt de preferat celor conservate, deoarece integritatea nutrientilor se pastreaza prin congelare. Interdictie la congelare au insa legumele cu un continut crescut de apa (rosiile de exemplu).
Pentru femeile gravide este important ca acestea sa consume alimente proaspete, neconservate, cat mai variate, pentru a primi astfel toate substantele nutritive de care au nevoie. Aportul de legume si fructe proaspete trebuie marit, reducand in schimb consumul de alimente dulci, sarate sau procesate industrial.