Exercitiile fizice de dimineata sunt recomandate pentru ca ne ajuta sa ne mobilizam si ne dau energie pentru intreaga zi. Auzim asta din ce in ce mai des, dar sfatul nu vine mai niciodata la pachet cu informatii despre cat de important este sa si mananci ceva inainte de a te apuca de sport.
Ziare.com a stat de vorba cu un specialist in transformari corporale, dar si cu un nutritionist, pentru a afla daca este periculos ca inainte de antrenament sa nu mancam nimic. Serban Blebea, specialist in transformari corporale, (www.slabestecuserban.ro) nu recomanda antrenamentul pe stomacul gol.
„Desi rezultatele studiilor sunt contradictorii si unele sustin ca, daca faci sport nemancat, arzi mai multa grasime, eu cred ca trebuie te hranesti inainte de efort ca sa ai energie. In fapt, ca sa te antrenezi eficient, corpul tau are nevoie de glucoza, pe langa rezervele de grasime pe care le poate folosi. Daca nivelul de zahar din sange este scazut, corpul tau va 'manca' tesutul muscular pentru a obtine energie si iti vei reduce metabolismul bazal (numarul de calorii pe care corpul tau il consuma pentru a supravietui)", ne-a explicat Blebea.
Mai mult, el spune ca cel care face sport fara sa manance inainte se va simti letargic, obosit si chiar ametit, ceea ce il va impiedica sa se antreneze. „Un iaurt cu fructe de padure, o banana sau o lingurita de unt de arahide cu felii de mar sunt gustari sanatoase care ii vor oferi corpului tau energia de care are neovie pentru antrenament", mai recomanda Serban Blenea.
Si Anca Fota, specialist in nutritie (www.ancafota.ro), este de aceeasi parere si ne-a explicat ca stratul de tesut adipos nu este prima sursa de energie la care apeleaza organismul, ci ultima, abia dupa ce rezervele de glicogen au fost epuizate si dupa ce si-a sacrificat partial si din masa musculara pentru a o transforma in glicogen.
Specialistul in nutritie spune ca ideal ar fi sa mancam cu o ora sau doua inainte de antrenament, o masa compusa din:
- carbohidrati complecsi cu indice glicemic destul de scazut, care au o digestie mai indelungata si ofera energia necesara pe parcursul intregului antrenament;
- proteina - dintr-o sursa animala sau vegetala;
- grasimi sanatoase, dar nu in exces.
Pe de alta parte, Anca Fota nu crede ca e bine sa manancam inainte de antrenament o sursa de carbohidrati simpli (zaharuri). Zaharurile ar face sa creasca rapid glicemia, dupa care aceasta ar scadea destul de mult aparand o stare de oboseala si lipsa de energie care ar ingreuna antrenamentul, acesta nu ar mai putea fi practicat la intensitatea dorita.
Pentru a va fi cat mai usor, specialistul in nutritie ne-a oferit si cateva idei pentru masa de dimineata, inainte de antrenament:
- 3-4 linguri amestec de cereale integrale, nuci, seminte si fructe uscate (fulgi de ovaz, migdale, seminte de floarea soarelui, seminte de in si stafie) cu o ceasca de bautura din cereale (migdale, quinoa, orez) ;
- un mar dulce si doua felii de paine integrala cu unt de arahide;
- un iaurt cu fructe (iaurt natural + fructe proaspete adaugate - zmeura, afine, ananas) si un baton de cereale (fulgi de ovaz si fructe uscate).