Gripa la stomac, cunoscută în termeni medicali drept gastroenterită virală, apare din cauza unor virusuri, paraziţi şi bacterii. Afectează în special copiii şi bebeluşii, dar se poate manifesta şi la adulţi.
Cum o recunoști
Printre simptomele bolii se numără balonarea, crampele stomacale, greaţa, vărsăturile şi scaunele diareice, fără sânge. Cei în cauză mai pot acuza febră şi dureri de articulaţii.
Febra ridicată poate să indice prezenţa unei infecţii bacteriene.
Afecţiunea este foarte contagioasă şi se răspândeşte prin alimente contaminate, igienă precară. De aceea, este foarte importantă spălarea mâinilor înainte de mese şi după ce ai utilizat toaleta.
Nu trebuie să foloseşti tacâmuri şi prosoape la comun cu persoanele contaminate, pentru a scădea riscul apariţiei bolii.
Hainele trebuie spălate la temperaturi înalte, iar casa trebuie să fie dezinfectată.
De ce apare
Gastroenterita este cauzată cel mai adesea de rotavirusuri, calicivirusuri, adenovirusuri, virusul Norwalk, coronavirusuri.
Gastroenteritele virale dispar în termen de 2-3 zile, de la sine. În ceea ce priveşte tratamentul, se administrează săruri minerale pentru prevenirea deshidratării.
Deshidratarea este cel mai mare pericol care poate să apară, iar în cazuri severe este nevoie de internare în spital. Se manifestă prin:
- gură uscată,
- uscarea pielii,
- diminuarea pulsului,
- tahicardie,
- uscăciunea buzelor.
Mai pot apărea stări de iritabilitate. Detectarea virusurilor care se fac vinovate de apariţia gastroenteritei se face în urma mai multor teste medicale:
- analiza antigenului din scaun,
- unele teste de sânge,
- test pentru giardioză.
Boala are un grad mare de risc de complicaţii pentru bătrâni şi pentru copiii care n-au împlinit vârsta de 3 ani. Sursa: clicksanatate.ro