Cand margarina a castigat teren pe piata, multi consumatori au fost atrasi de pretul ei mai scazut decat al untului, dar si de "grasimea vegetala", "mai dietetica". Au aparut apoi, treptat, tot felul de informatii cum ca, de fapt, margarina ar fi daunatoare sanatatii.
Care este, de fapt, adevarul?
Margarina contine grasimi trans. Exista 4 categorii de grasimi: grasimi saturate (in general, dar nu exclusiv de origine animala), grasimi mono-nesaturate, grasimi poli-nesaturate si grasimi trans. Grasimile trans sunt singurele care nu se gasesc in stare naturala. Ele sunt obtinute prin incalzirea si hidrogenarea grasimilor nesaturate vegetale, in scopul de a transforma grasimile nesaturate in niste grasimi solide (de exemplu, acidul oleic, mono-nesaturat – o “grasime buna”, este transformat in acid elaidic – grasime trans, prezent in margarina).
Sunt grasimile trans nocive pentru organism?
Fiind sintetice, obtinute prin transformarea radicala a unor grasimi naturale nesaturate, grasimile trans sunt niste grasimi la care omul, ca specie, nu se putea adapta in doar 60 de ani.
Pana la un punct, grasimile trans se comporta asemanator “grasimilor rele”, saturate. Totusi, grasimile trans, din margarina si din multe alte produse din comert, sunt mult mai nocive fata de cele saturate. Ele cresc colesterolul rau, in acelasi mod cu grasimile saturate, degradand sistemul cardiovascular. (DorohoiNews.ro)