Acrilamida, o substanţă nocivă, prezentă în cartofii prăjiţi, există şi în numeroase făinoase. Specialiştii explică de ce, prin prăjirea pâinii, efectele dăunătoare ale acestei substanţe se amplifică.
Prezentă şi în chipsuri, şi cartofii prăjiţi, mai ales cei în ulei vechi, acrilamida se acumulează în organism, la persoanele care consumă des aceste alimente, şi favorizează apariţia cancerului.
Autoritatea americană pentru controlul alimentelor şi medicamentelor, Food and Drug Administration – FDA, atrage atenţia populaţiei asupra riscurilor pe care le presupune consumul crescut de alimente cu acrilamidă şi recomandă măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a reduce acest aport. Acrilamida se formează în anumite alimente, precum: cartofi, cereale, cafea, biscuiţi, pâine şi fructe uscate.
La câte grade e bine să prăjim cartofii
Pâinea trebuie prăjită doar până ce devine aurie. Dacă s-a făcut brună sau chiar neagră, nu trebuie să mâncaţi acele porţiuni pentru că, astfel, veţi introduce acrilamidă în corp. De asemenea, cartofii nu trebuie depozitaţi în frigider pentru că, astfel, se măreşte concentraţia de acrilamidă. Specialiştii ne atrag atenţia şi asupra faptului că un conţinut ridicat de acrilamidă îl au şi cartofii prăjiţi, dacă procesul termic are loc la o temperatură mai mare de 120 de grade Celsius.
Pericol de cancer ovarian
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Maastricht din Olanda susţin că există o legătură între ingerarea de acrilamidă şi riscul sporit de cancer ovarian. De asemenea, studiile pe animale au dovedit că anumite doze de acrilamidă sunt toxice şi pentru sistemul nervos.
Cum ne ferim
Ideal ar fi să consumăm cu precădere mâncare gătită în casă, pentru că ea conţine mai puţină acrilamidă decât preparatele de tip fast-food sau mâncarea de la restaurant. Nu în ultimul rând, trebuie să optăm pentru prepararea mâncării în scurt timp şi la temperature moderate, nu foarte ridicate. De asemenea, carnea trebuie foarte bine gătită pentru a distruge bacteriile dăunătoare.
Șase sfaturi salvatoare
Preferaţi cartofii copţi sau fierţi pentru că au un conţinut mai redus de acrilamidă decât cei prăjiţi
Reduci conţinutul de acrilamidă dacă ţii cartofii în apă timp de 15 minute după ce i-ai curăţat
Nu păstra cartofii în frigider pentru că, astfel, creşte concentraţia de acrilamidă din ei. Prăjeşte cartofii cât mai puţin, până ce devin uşor aurii, pentru că aceştia nu conţin multă acrilamidă
Nu arde pâinea când o prăjeşti pentru a nu stimula creşterea concentraţiei de acrilamidă
Acrilamida se formează şi la prăjirea boabelor de cafea, dar specialiştii nu au găsit, încă, o cale prin care să prevină sau reducă acest lucru Sursa: ziarulring.ro