Dorohoi News Logo

Cum recunoaștem infecția urinară a copilului

infectie-urinara

O infectie urinara se poate recunoaste dupa unul dintre cele mai semnificative simptome, senzatia de arsura combinata cu usturime în timpul urinarii.

O infectie a tractului urinar apare atunci cand o bacterie afecteaza rinichii, vezica, uretra sau o alta parte a tractului urinar al copilului.

Bacteria care duce la instalarea infectiei tractului urinar se poate dezvolta în sistemul digestiv, vagin sau în jurul uretrei si în mod normal nu cauzeaza probleme în aceste locuri, sustine Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Însa daca aceasta bacterie ajunge în uretra, poate calatori catre vezica urinara, rinichi sau alte parti ale tractului urinar. O infectie a vezicii urinare reprezinta un tip de infectie urinara care afecteaza acest organ, dar care nu se raspandeste spre rinichi.

Bacteria responsabila de infectie urinara poate fi eliminata din tractul urinar înainte de a cauza o infectie. Cu toate acestea, persoanele predispuse la astfel de afectiuni pot face foarte repede o infectie urinara. Fetele, de exemplu, sunt mult mai predispuse infectiilor urinare decat baietii.

Cum se manifesta o infectie urinara?
Cel mai des întalnit simptom al infectiei tractului urinar este dat de senzatia de arsura sau usturime ce apare în timp ce copilul urineaza. Apoi, durerea în zona de jos a abdomenului unde este amplasata vezica urinara, urinarile frecvente (copilul simte ca trebuie sa mearga la toaleta si de fapt urineaza foarte putin) si necesitatea acestora (copilul simte ca trebuie sa urineze urgent). Dr. Pecec mai subliniaza ca atunci cand este vorba de o infectie urinara mai severa, copilul poate face si febra, însa cele mai multe cazuri nu sunt asociate cu temperatura mare.

Alte semne ale unei infectii urinare mai sunt:
Urina urat mirositoare
Urina care are aspect laptos, este tulbure sau de culoare rosiatica
Stare de oboseala
Frisoane însotite sau nu de febra
Simptomele infectiei tractului urinar sunt mai greu de recunoscut la copii decat la adulti. Uneori copiii nu prezinta simptomele clasice ale unei infectii urinare sau nu sunt capabili sa le explice parintilor. Daca copilul tau prezinta unul din urmatoarele semne ale unei posibile infectii urinare, ar trebui sa ceri cat mai repede sfatul unui medic pediatru:

Copilul are o stare iritabila
Mananca si are un apetit neregulat
Febra inexplicabila si persistenta
Incontinenta urinara (face pipi pe el sau în pat desi a renuntat de multa vreme la acest obicei)
Diaree
Un nivel scazut de energie ce persista sau pur si simplu nu se simte bine.

Testele necesare diagnosticarii unei infectii urinare vor include o examinare fizica si o analiza de urina. Este importanta analiza urinei pentru a depista prezenta unei bacterii. Tratamentul unei infectii urinare diagnosticate se face cu antibiotice pentru a elimina bacteria responsabila.

Ca în orice alt caz, este foarte important ca cel mic sa urmeze tratamentul în întregime, chiar daca simptomele se amelioreaza dupa numai cateva zile. La finalul tratamentul probabil se vor face alte teste pentru a se stabili daca bacteria a disparut si daca nu cumva exista unele anomalii ale tractului urinar precum un mic blocaj ce ar putea fi responsabil de viitoare infectii repetate.

Ca si modalitati de preventie, poti sa-ti încurajezi copilul sa bea cat mai multa apa si sa-l sfatuiesti sa mearga la toaleta ori de cate ori simte nevoia, sa nu amane de dragul jocului în care este implicat. De asemenea, cei mici ar trebui sa poarte doar chilotei de bumbac, iar fetitele trebuie sa fie învatate de mici regulile de igiena intima precum faptul ca trebuie sa se stearga mereu din fata catre spate pentru a preveni raspandirea bacteriilor.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web